Zbog sankcija SAD-a Deripaskina firma izgubila polovinu vrijednosti
Oleg Deripaska

Zbog sankcija SAD-a Deripaskina firma izgubila polovinu vrijednosti

Ruski aluminijumski gigant Rusal izgubio je danas gotovo polovinu svoje vrijednosti na berzi u Hongkongu gdje je kotiran, poslije odluke SAD da ga uvrsti u spisak sankcionisanih ruskih kompanija.

Ovaj pad vrijednosti Rusala, koji kontroliše milijarder Oleg Deripaska, mogao bi da dovede do toga da kompanija ne bude u stanju da otplati dio svojih dospjelih obaveza.

Oko 7.50 jutros po centralnoevropskom vremenu akcije Rusala pale su za 48 odsto na 2,42 honkongških dolara, na berzi u Hongkongu.

Gubitak berzanske kapitalizacije je više od 3,5 milijardi dolara te kompanije koja predstavlja oko sedam odsto svjetske proizvodnje aluminijuma.

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa u petak je objavila da uvodi sankcije protiv ruskih oligarha bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu, za, kako je navedeno "napade" Moskve na zapadnu demokratiju. SAD su u petak uvele sankcije za ukupno 38 pojedinaca i firmi vezanih za oligarhe ili za rusku državu.

Na spisku sankcionisanih je milijarder Oleg Deripaska i više firmi pod njegovom kontrolom među kojima je i Rusal.

U saopštenju izdatom na Berzi u Hongkongu, Rusal je naveo da bi sankcije mogle da dovedu do "tehničke nemogućnosti plaćanja nekih obaveza grupe", i da je u toku procjena kakav bi uticaj to moglo da ima na njen finansijski položaj.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.