Orban proglasio izbornu pobjedu u Mađarskoj
Foto: EPA

Državna izborna kancelarija

Orban proglasio izbornu pobjedu u Mađarskoj

Nacionalno-konzervativna stranka premijera Viktora Orbana vodi na mađarskim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, pokazuju prvi djelomični službeni podaci koje je objavio Državna izborna kancelarija (NVI).

Fidesz premijera Orbana koji se kandidovao za treći uzastopni mandat, dobija 49,15 posto glasova nakon prebrojavanja 64 posto glasačkih listića, dodaje NVI. Izbore je obilježila izlaznost od 68,80 posto, veća nego na trima prethodnim izborima.

Orban, koji je već tri puta bio premijer, sinoć je proglasio izbornu pobjedu. Koalicija njegove stranke Fidesz i KDNP-a osvojila je 133 od 199 mjesta u parlamentu.

Viktor Orban je nakon objave preliminarnih rezultata i prebrojavanja većine glasačkih listića oko ponoći proglasio izbornu pobjedu.

"Stvorili smo priliku da odbranimo Mađarsku. Velika bitka je iza nas. Postigli smo uvjerljivu pobjedu", rekao je Orban.

Sinoć su Orbanu čestitke uputili vođe stranaka ekstremne desnice Evropske unije.

Čestitao mu je Girt Vilders, vođa danske ekstremne desnice, potom Beatriks von Storč, iz njemačkog AFP-a, koja je njegovu pobjedu opisala lošom za Evropsku uniju ali dobrom za Evropu te Marine Le Pen.

Pedesetčetvorogodišnji premijer na odlasku koji je dvanaest godina bio na vlasti u Mađarskoj i čija stranka uvjerljivo vodi nakon prebrojavanja 81 posto glasova na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, opstaje ne političkoj sceni, prenosi Radio Sarajevo.

Orbana, koji je kao mladić bio liberal a danas je uzor tvrde desnice u Evropi i preko Atlantika, Stiv Banon, bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trampa nazvao je nedavno "junakom" u razgovoru za Njujork Tajms.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.