Rosić: Gusle ne morate da volite ali morate da poštujete (VIDEO)
Radovan Rosić, foto:Privatna arhiva

Čuvari tradicije

Rosić: Gusle ne morate da volite ali morate da poštujete (VIDEO)

Mlađe generacije uglavnom negoduju kad čuju zvuk gusala. Iako se o ukusima ne raspravlja, važno je pak istaći da gusle jesu naša tradicija i porodično nasleđe koje smo dužni čuvati.

Guslari kao narodni pjevači su pjevali o događajima iz nacionalne istorije vjekovima, sve dok ti tekstovi nisu konačno zapisani.

I kako kaže naš sagovornik, uglavnom kad se čuje riječ guslar pomisli se da je u pitanju stariji čovjek, sa dugim brkovima i sl. A upravo je taj naš sagovornik mladi guslar 24-godišnji Radovan Rosić, porijeklom Mojkovčanin koji živi i radi u Podgorici.

Na rođenju mu je otac kupio gusle. Tako je odrastajući uz oca i strica učio guslati.

Kao osnovac nastupao je na školskim priredbama i sl. Aktivno počinje da nastupa tokom srednje škole. Naime, tokom jednog izvođenja čuo ga je jedan stariji guslar u Podgorici. Prepoznajući njegov talenat poziva ga u guslarsko društvo “Vladika Danilo” iz Podgorice, tada najaktivnije društvo u bivšoj Jugoslaviji.

Društvo mu kupuje na poklon vrijednu crnogorsku nošnju, te Radovan snažno motivisan vrijednim poklonom ulazi sa jakom voljom u profesionalne vode.

Kao zanimljivu slučajnost navodi i da je guslarsko društvo čiji je član je osnovano 1994. godine, godine u kojoj je i on rođen.

Prve pjesme koje je otpjevao uz strune guslara su Princeza Jelena Kralja Nikole, Pogibija Popa Mila Jovovića i druge najpoznatije na našim prostorima. Navedene su uz Serdara Šćepana, Mojkovačku bitku i najtraženije na nastupima.

Publike kaže ima a da opet gusle dobijaju popularnost dokazuju i njegovi svakodnevni nastupi. Ipak, ističe da posjećenost zavisi od kvaliteta organizacije.

“Publike ima ali treba gusle na pravi način reklamirati. Guslari ne treba da se bave politikom već istorijom. To ne podržavam, jer ako je neko i najbolji guslar ukoliko je istovremeno političar ne vrijedi, jer mora da predstavlja gusle prije svega”, priča nam Rosić.

Poručuje da guslari treba da izaberu gusle ili politiku.

 “Ljubitelji gusala kad osjete kroz nastupe političke ciljeve zamrze gusle. Svi guslari izvode više manje iste pjesme i guslar onda treba da je pjeva kao umjetnik a ne kao političar”, savjetuje mladi guslar.

Rosić najviše voli da pjeva o ženskoj ljepoti. Omiljene pjesme su mu o ljepoti žene kao što su Zirka Kajević, Hajka Mušovića, Jelena, najljepše pjesme epske poezije. Kaže i da to jeste put do ženskog srca, te da sve češće ženska publika zaintrigirana ljubavnom tematikom traži neku od ovih pjesama.  

Mladima poručuje da uz gusle mogu naučiti dosta zanimljivih detalja iz istorije ali i korisnih stvari.

“Gusle su bile tu prije knjige, izuzetno su značajne za Crnu Goru i treba ih sačuvati od zaborava, kao tradiciju jer država koja nema tradiciju i običaje ne postoji. Mi se lako prihvatamo nečeg drugog a naše zaboravljamo što nije dobro, omladina iako to ne voli mora makar da poštuje”, ističe Rosić.

30412530102165248615819791315875261056548864n

Rosić, foto:Privatna arhiva

Radovan i sam piše tekstove pjesama. Prošle godine je izdao  i svoj prvi CD sa tri pjesme koji je posvetio rodnom gradu Mojkovcu. Ove godine planira izdavanje novog CDa.

Rosić je inače diplomirani agronom a svoje aktivnosti će pored guslarskih struna, fokusirati i na, shodno zvanju, biljnu proizvodnju

Dio pjesme Tragična pogibija Branke Đukić koja govori o nesreći Vasojevke čiju su pogibiju upravu uz gusle mnogi oplakaliposlušajte u nastavku.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.