Knežević: Satisfakcije nemam, niti mi se dijete može vratiti; Mugoša: Godinama traje atak na ljekarsku profesiju
Slaviša Knežević, foto: Vijesti

O zdravstvu, slučaju inficiranih beba i presudi Apelacionog suda

Knežević: Satisfakcije nemam, niti mi se dijete može vratiti; Mugoša: Godinama traje atak na ljekarsku profesiju

Otac bebe koja je preminula od posljedica infekcije u novembru 2014. u bjelopoljskoj bolnici Slaviša Knežević istakao je u emisiji "Okvir" RTCCG da to što je Apelacioni sud Crne Gore preinačio presudu Višeg suda u Bijelom Polju i optužene ljekare osudio na godinu dana zatvora njemu ne predstavlja satisfakciju. Predstavnici Sindikata doktora medicine i Ljekarske komore poručili da su nezadovoljni tretmanom ljekara i rješenjima sistema.

"Satisfakcije nemam, niti ću je imati nikada, niti mi se dijete može vratiti. Krenuli smo s nule, ušli smo da pronađemo pravdu i neko zadovoljenje koje se ne može postići ni sa 100 godina kazne ljekarima", poručio je on prenosi Portal RTCG.

On je naglasio da je, zajedno s roditeljima drugih beba koje su bile zaražene, morao da dva puta štrajkuje kako bi, tada optužene, ljekare suspendovali s posla.

Predstavnica Sindiakta doktora medicine Crne Gore Milena Popović je istakla da su ljekari protestovali nakon odluke Apelacionog suda, jer se radi o dugogodišnjim problemima.

Ona je naglasila da je Ministarstvo zdravlja 2012. donijelo Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji tada nije mogao da se primijeni jer nijesu postojali klinički epidemiolozi.

"Moramo da donesemo protokole liječenja, nacionalne smjernice, koje nemamo. Mi 2014. nijesmo imali definiciju bolničke infekcije, a tražimo od nekoga da je prijavi", poručila je Popović.

 Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je rekao da se radi na rješavanju problema, te da su raspisane specijalizacije za kliničke epidemiologe za sve bolnice, osim Brezovika.

"Dobićemo jednog kliničkog epidemiologa na 200 kreveta", objasnio je on.

Istakao je i da se radi na poboljšanju uslova u bolnicama.

Aleksandar Mugoša iz Ljekarske komore je rekao da godinama traje atak na ljekarsku profesiju. On se osvrnuo na novi elektronski sistem zakazivanja, za koji smatra da je ugrozio zdravstveni sistem.

" Žrtve su i ljekari. Oni ne mogu da se više bave poslom ljekara, jer da biste uput dali ljekaru morate 15 menija da kliknete da bi dobili `nema termina`. Zdravstvo se pretvorilo u trku za termine", poručio je on, naglasivši da sistem ne dozvoljava ljekarima da se bave svojom profesijom. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.