Đukanović čestitao Svjetski dan Roma: U nama imate pouzdanog prijatelja
Milo Đukanović

Naša obaveza da osiguramo punu ravnopravnost

Đukanović čestitao Svjetski dan Roma: U nama imate pouzdanog prijatelja

Naša obaveza je da osiguramo punu ravnopravnost, i da dalje jačamo multietnički sklad i multikulturalnost. Da zajednički rušimo barijere predrasuda i stereotipa. To je proces po kojem možemo mjeriti uspjeh sopstvenog i društvenog sazrijevanja, naveo je Đukanović.

Povodom Svjetskog dana Roma, predsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku predsjedniku Romskog savjeta u Crnoj Gori, Isenu Gašiju.

„Vjerujem da dijelimo zadovoljstvo činjenicom što su u posljednjih dvadeset godina, a naročito tokom Dekade za inkluziju Roma (2005-2015) inicirane i realizovane brojne aktivnosti kako bi se unaprijedio životni standard pripadnika romske populacije u Crnoj Gori“, navodi se u čestitki.

Kako se navodi, u najvećoj mjeri su riješena pitanja raseljenih i interno raseljenih lica a završeni su značajni građevinske, infrastrukturne i komunalne poduhvate u većini naselja u kojima žive Romi a procenat onih koji napuštaju obrazovanje je sve manji.

„Zaposlenost je i dalje najsenzibilnije pitanje u odnosu na brojne prepreke i probleme sa kojima se surijeće najveći broj pripadnika romske populacije. Programi stručnog osposobljavanja i obrazovanja daju efekte u interesu zadovoljenja ovih bitnih preduslova, štopotvrđuje i zapošljavanje pripadnika romske populacije u organima državne uprave. Radićemo na stvaranju uslova da ih ubuduće bude više, i to na nivou potreba i realne politike svih aktera, na državnom i na lokalnom nivou“, naveo je Đukanović.

On je naveo da su svjesni smo da je pred njima još mnogo posla. „Suočavamo se sa istim poteškoćama kao i najrazvijenije evropske demokratije u ovoj sferi politike i života. Naša obaveza je da osiguramo punu ravnopravnost, i da dalje jačamo multietnički sklad i multikulturalnost.  Da zajednički rušimo barijere predrasuda i stereotipa. To je proces po kojem možemo mjeriti uspjeh sopstvenog i društvenog sazrijevanja“, naveo je Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.