Bemax probio 8,6 kilometara tunela na autoputu

Najveći podizvođač CRBCu

Bemax probio 8,6 kilometara tunela na autoputu

Na prioritetnoj dionici Smokovac Uvač Mateševo autoputa Bar Boljare kompanija Bemax je do sada probila 8,6 kilometara tunela. Bemax je najveći podizvođač glavnom izvođaču radova kineskoj kompaniji CRBC i izvodi radove na različitim vrstama objekata autoputa.

Na prioritetnoj dionici Bemax izvodi radove na četiri tunela, sedam mostova, dva nadvožnjaka, trasi, potpornim zidovima od armirane zemlje kao i na različitim konstrukcijama na samoj trasi. Na samoj trasi Bemax ima postavljene tri fabrike betona i to na lokaciji Gornje Mrke, Pelev brijeg i Duške.

Kompanija izvodi radove na skoro 11 kilometara tunela računajući obje cijevi.

Na tunelu Suka, koji je prvi na prioritetnoj dionici na potezu autoputa iz pravca Podgorice prema Kolašinu, Bemax je do sada probio hiljadu metara. Ukupna dužina obje cijevi ovog tunela je 1.290 metara, a u Bemaxu očekuju da početkom maja završe proboj ovog tunela. Na tunelu Vežešnik, koji je drugi na prioritetnoj dionici, Bemax je do sada probio 3.563 metra.

Dužina obje cijevi ovog tunela je 4.845 metara. Betonski radovi na sekundarnoj oblozi na ovom tunelu su već otpočeli.

Bemax je u decembru prošle godine završio proboj tunela Mrke, čija je dužina obje cijevi 1.583 metra. Proboj ovog tunela počeo je u decembru 2016. godine. Iz tog tunela će se izlaziti na most Moračicu.

Trenutno se u ovom tunelu izvode radovi na sekundarnoj oblozi. Bemax radi i pola tunela Vjeternik, koji je uz most Moračicu najveći objekat na autoputu. Od 2.923 metra tunela Vjeternik, koji kompanija Bemax radi sa sjeverne strane, do sada je ukupno probijeno 2.394 metra.

Ovaj tunel je sedmi na prioritetnoj dionici, a ukupna dužina lijeve cijevi ovog tunela je 3.016 metara, a desne 2.830 metra. Betonski i armiraćki radovi na sekundarnoj oblozi ovog tunela su otpočeli prošle godine. Bemax posjeduje pet setova opreme potrebnih za bušenje tunela, odnosno za svaki tunel ima posebnu ekipu,
dok se Vežešnik, zbog dužine, probija sa obje strane.

Betonski radovi na sekundarnoj oblozi u tunelima su uveliko otpočeli. Što se tiče tih radova na betoniranju, Bemax posjeduje 13 tunelskih oplata.

Bemax na prioritetnoj dionici gradi i sedam mostova i dva nadvožnjaka.

Kompanija izvodi radove na mostu Mrke, čiji je lijevi most dugačak 296 metara, a desni 296 metara, na mostu Đurićev Laz, dužina njegovog lijevog mosta je 352 metra, a desnog 324 metra. Na mostu Ratkov Laz, čiji je lijevi most dug 352 metra, a desni 324 metra, kao i mostu Lutovo, dužina njegovog lijevog mosta je 212 metara, a desnog 28 metara.

U toku su radovi na mostu Pelev brijeg dužine 100 metara, na nadvožnjacima Preljubovica i Kisjelica dužine po 52 metra, kao i na mostu Suvovara čiji je lijevi most dugačak 184 metra, adesni 240 metara, kao i na mostu Krkor, dužina njegovog lij evog mosta je 334 metra, a desnog
290 metara.

Iz Bemaxa naglašavaju da je stepen izvršenosti radova na mostovima 40 odsto.

Ovi mostovi će se izvoditi na dva načina. Rasponska konstrukcija na sve mostove, osim mosta Krkor, će se raditi klasičnom skelom. Most Krkor će se raditi pomoću MSS (Movable Scafolding System sistemom pokretne skele). Ovaj most zbog svog oblika je jedino moguće uraditi pomoću sistema skele na naguravanje.

Osim radova na ovim mostovima, Bemax takođe radi šipove na Sekciji 4 i to na mostovima Uvač, Jabuka, na nadvožnjaku i mostu Preslo kao i na potpornim zidovima Jabuka i Uvač 4. Ukupno ima više od 350 šipova prečnika 1,50 i 1,20 metara. Radovi se izvode metodom bentonitne isplake poštujući najveće ekološke standarde. Do sada su završeni svi šipovi na mostovima Jabuka i Uvač 4, na mostu i nadvožnjaku Preslo (oko 330 šipova).

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.