Pućdemon: Nezavisnost Katalonije nije jedino rješenje
Karles Pućdemon

Spreman da sarađuje sa španskom vladom

Pućdemon: Nezavisnost Katalonije nije jedino rješenje

Bivši katalonski vođa Karles Pućdemon rekao je danas, dan posle izlaska iz njemačkog zatvora, da nezavisnost Katalonije nije jedino rješenje za sukob s Madridom i da je spreman da sarađuje sa španskom vladom.

"Ne, ne, uvijek sam to govorio", odgovorio je Pućdemon na pitanje novinara u Berlinu da li je nezavisnost jedino rješenje, prenosi Beta.

Pućdemon je govorio dan pošto je izašao iz njemačkog zatvora uz kauciju pošto je njemački sud odbio da ga izruči španskim vlastima po optužbi za pobunu. 

"Uvijek sam govorio da je to naš predlog ali naravno mi smo spremni da slušamo i da radimo ako španske vlasti imaju španski plan za Kataloniju", rekao je on, govoreći naizmjenično na katalonskom, španskom i engleskom.

Pućdemon je upozorio da treba da počne da se priznaje da je katalonsko demokratsko zalaganje za nezavisnost odlučujuća realnost.

On je danas ponovio poziv španskim vlastima da počnu pregovore o stremljenju Katalonije da se odvoji od Španije.

Pućdemon je izrazio nadu da odluka njemačkog suda od četvrtka da ga ne izruči Španiji po optužbi za pobunu pokazuje da je "potreban dijalog" da bi se smirio politički sukob u njegovoj rodnoj zemlji.

Pućdemon je priveden po evropskom nalogu za hapšenje kada je ušao u Njemačku 25. marta. On je pokušao kolima da stigne iz Finske do Belgije gdje živi od kada je pobjegao iz Španije da bi izbjegao hapšenje.

On ne može da napusti Njemačku i sada je u Berlinu gdje čeka odluku suda o izručenju Španiji po drugoj tački optužnice, pronevjeri službenog novca.

Pućdemon, kome je određen sudski nadzor, rekao je da će ostati u glavnom gradu Njemačke, a kad se riješi njegov sudski slučaj želi da se vrati u Beligiju gdje je boravio dok nije bio uhapšen na danskoj granici.

Rahoj: Poštujemo odluku njemačkog suda o neizručenju Pućdemona

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je danas da će njegova vlada poštovati odluku suda u Njemačkoj da ne može da izruči smijenjenog katalonskog lidera Karlesa Pućdemona Španiji po optužnici za pobunu.

Rahoj je rekao da se njegova vlada povinuje i poštuje presude španskih, ali i svih drugih sudova, prenosi agencija Asošiejted pres. 

Stav španskog premijera ipak ne dijele vodeći lideri njegove konzervativne Narodne stranke u Kataloniji. Stranački funkcioner Havijer Garsija-Abidal rekao je da odluka o neizručenju Pućdemona zbog pobune može da uruši povjerenje Španaca u evropske institucije. 

Njemački sud je preksinoć odlučio da oslobodi Pućdemona uz sudski nadzor, odbacujući glavnu optužbu koju je protiv njega podigao Madrid, koja ga tereti za pobunu.

Sud u Njemačkoj sada će razmatrati manje ozbiljnu tačku optužnice, pronevjeru javnih sredstava o čemu treba da donese odluku narednih nedjelja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.