Beograđanin o spašavanju na Durmitoru: Nisam mogao ni naprijed ni nazad, smrzavao sam se
Foto: GSS

Beograđanin o spašavanju na Durmitoru: Nisam mogao ni naprijed ni nazad, smrzavao sam se

Čim sam se zaglavio u snijegu, iznad stijene od 30 metara, na nagibu od 70 stepeni, uhvatila me vrtoglavica i panika. Iskopao sam rupu, sjedio i čekao pomoć.

Ovako za Blic opisuje snouborder Nikola Derikonjić iz Novog Sada dramu koju je preživio u ponedjeljak na Durmitoru, kada je spašen zahvaljujući prisebnosti i snalažljivosti četvorice pripadnika Gorske službe spašavanja Crne Gore.

"Nisam mogao ni naprijed ni nazad. Naprijed je bila ogromna strmina, a nazad nisam mogao da se popnem bez užadi. Plašio sam se da će sve oko mene pući i da ću pasti u provaliju. Pozvao sam ski-centar “Durmitor” u pomoć, uhvatila me vrtoglavica i panika, ali sam se, na sreću, pribrao poslije 15 sekundi. Iskopao sam rupu od dva metra kako bih sjeo, pošto je bilo vrlo neprijatno i nestabilno za stajanje", priča Derikonjić.

Pošto se spuštao na Vilinom kolu, dijelu planine gdje niko nikada nije kročio, morao je dugo da čeka na pomoć.

"Bilo je veoma hladno, nisam osjećao noge, a izgubio sam snagu u rukama. Na sreću, imao sam svu neophodnu opremu. Mjesto gdje sam se zaglavio relativno je blizu ski-centru, ali prilično nepristupačno. Zato je spasiocima trebalo skoro dva i po sata da dođu", objašnjava Derikonjić, koji radi kao programer u Švajcarskoj.

Ni kada je vidio spasioce, opasnost nije prošla.

"Krenuli su prvo prečicom, ali su se plašili da će led ispod sniježne nadstrešnice pući i pasti na mene, pa su išli zaobilaznim putem. Kada se Miroslav, jedan od spasilaca, spustio do mene, trebalo nam je 20 minuta da izađemo odatle. Bio sam veoma uplašen", priča Derikonjić.

Na sreću, sve se završilo bez težih posljedica.

"Iako je bilo jako hladno, nisam imao nikakve promrzline. Idem na zimovanje na Durmitor već 10 godina. Dovoljno sam iskusan snouborder, a ništa slično do sada mi se nije dogodilo", naglašava Derikonjić.

U Gorskoj službi spašavanja kažu za Blic da je akcija spasavanja bila izuzetno složena.

"Nosili smo 250 metara užadi, a pošto je teren bio nepristupačan, trebalo nam je dosta vremena da priđemo Nikoli. Kolega mu je prišao i vezao ga užetom, a nas trojica smo se rasporedili na tri tačke. Sistemom užeta izvukli smo i Nikolu i kolegu. Nikola je počeo da se smrzava, a toliko se uplašio da nije htio da pusti uže ni kada smo ga izvukli. Uhvatio nas je i mrkli mrak, ali na sreću dvojica kolega imali su skije sa sijalicama", kaže Zoran Vojinović, načelnik Gorske službe spasavanja “Durmitor”.

Gotovo na kraju svake rečenice Derikonjić je isticao veliku zahvalnost spasiocima.

"Dužnik sam im. U znak zahvalnosti kupiću im opremu pošto je Gorska služba spasavanja u Crnoj Gori znatno slabije snabdijevena nego u Srbiji", kaže Derikonjić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.