Mesić: Cilj Miloševića bio da Crna Gora bude dio velike Srbije
Stjepan Mesić

Da se ubrza ulazak u Evropsku uniju

Mesić: Cilj Miloševića bio da Crna Gora bude dio velike Srbije

Najbolji način da se dođe do funkcionisanja između zemalja bivše Jugoslavije jeste da se ubrza ulazak u Evropsku uniju, jer tada motiva za sukobe više neće biti, izjavio je posljednji predsjednik SFRJ Stjepan Mesić, u Novom Pazaru gdje je bio gost na konferenciji predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejmana Ugljanina.

Mesić je rekao da je rat mogao biti izbjegnut da je Miloševićev režim odustao od promjene granica.

“Cilj Slobodana Miloševića bio je da stvori veliku Srbiju, etnički čistu, a da bi to postigao on je morao da osvoji tuđe teritorije. Na redu je bila Hrvatska, BiH, a računao je za Crnu Goru i obje pokrajine da se podrazumijeva da je to Srbija”, rekao je Mesić.

Kako je rekao, Milošević je varao svijet da se bori za Jugoslaviju, a varao je i Srbe da će živjeti u jednoj državi.

“On nikada nije rekao da stvara veliku Srbiju, samo je Srbima u BiH i Hrvatskoj rekao da će svi Srbi živjeti u jednoj državi. Slovenija ga nije mnogo zanimala, jer tamo nije bilo mnogo autohtonih Srba i taj rat je bio vrlo kratak, ali je zato bio krvav u Hrvatskoj, brutalan u Bosni, a na kraju se i Kosovo kupalo u krvi i to sve zbog jedne loše politike”, rekao je Mesić.

Njegov prijedlog je bio da svi konstitutivni elementi Federacije proglase samostalnost i da istog dana potpišu jedan konfederalan sporazum, na tri do pet godina, ali, kaže Mesić, to nije prihvaćeno i uslijedio je rat.

"Nažalost, rat je bio vrlo krvav, preko 100.000 mrtvih, a granice se nisu promijenile niti jednog milimetra. Sada imamo i ratne posljedice - velika mržnja i razorena privreda i sada to moramo da riješimo u ovom postkonfliktnom periodu. Trebamo da sarađujemo, svi ratovi su završeni mirom i moramo i ovaj zadnji rat završiti, ali na civilizovan način", rekao je Mesić.

On je istakao da je najbolji način da se dođe do funkcionisanja između zemalja bivše Jugoslavije - da se ubrza ulazak u EU, jer tada motiva za sukobe više neće biti.

“Oni koji danas ne žele brzo ujedinjenje štete i svojim državama, ali štete i Evropi kao cjelini. Kada dođe do evropskog ujedinjenja riješena su dva pitanja: Evropa postaje veliki privredni faktor i Evropa će isključiti rat kao političko sredstvo, jer motiva za rat više neće biti”, ocijenio je Mesić.

N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.