Svrab u preponama: Ozbiljan problem ili ne predstavlja razlog za brigu?
Foto: Ilustracija

Moguća infekcija

Svrab u preponama: Ozbiljan problem ili ne predstavlja razlog za brigu?

Ako ste nedavno guglali „kako da spriječim svrab u preponama“, ovo su loše vijesti za vas – moguće je da imate infekciju.

“Svrab ili tinea curis je površna infekcija na koži prepona koja uzrokuje nekoliko različitih vrsta gljivica“, kaže Evan Rajder, dermatolog. 

Mada se može pojaviti svrab i kod muškaraca i kod žena, muškarci su podložniji ovom stanju zbog anatomije prepona, što dovodi do dodatnog trenja i vlaženja okoline. 

Iako svrab nije prijatan, on je u većini slučajeva izlječiv.

Šta uzrokuje svrab?

Gljivice, posebno ako nemate vremena za tuširanje nakon treninga. Znoj i bakterije se prirodno emituju i to stvara burno okruženje za gljivice. 

Ako imate dijabetes takođe ćete biti u riziku. 

“Dijabetes povećava rizik od svraba na dva načina – višak šećera koji se emituje u vašem znoju je fantastična hrana za gljivice, a vaš imuni sistem nije toliko jak, što znači da ćete lakše dobiti infekciju kože“, ističe. 

Prvi znak kožne infekcije je obično svrab praćen roze ili crvenim osipom sa lisnatim ljuspicama. Iako može početi na skrotumu ili pri bazi penisa, može napredovati ka bedrima i zadnjici. Ukoliko se ne liječi, osip će nastaviti da se širi ka preponama, a to osim svraba može dovesti i do neprijatnog mirisa.

Savjeti kako sprečiti infekciju:

Tuširajte se odmah nakon treninga i osušite se.

Trudite se da nosite samo pamučnu odjeću.

Prvo obujte čarape, pa tek onda gaće. Iste gljivice koje napadaju stopala kriva su i za svrab u preponama.

Kako liječiti svrab?

Srećom, tretman je prilično jednostavan. Ako su vaši simptomi samo svrab i crvenilo, počnite sa suvim prahom cink-oksida koji smanjuje vlažnost. Potražite i one sa antigljivičnim svojstvima. 

Izbjegavajte masti: one imaju tendenciju da zadržavaju vlagu što može svrab učiniti jačim poslije nekog vremena, prenosi B92. 

“Nažalost, svrab nekada može biti simptom nekog drugog stanja zbog čega je, ako prah i antigljivična sredstva ne pomognu, potrebno posjetiti dermatologa. Izlivi psorijaze, određene bakterijske infekcije takođe mogu biti uzrok“, ističe dr Rajder. 

Ljekar vam može prepisati lijekove na recept kako biste se riješili infekcije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.