Romkinja(9) seksualno zlostavljana od strane biznismena, pa nestala
Foto: Una Jovović

Romi na svoj dan nemaju mnogo razloga za slavlje

Romkinja(9) seksualno zlostavljana od strane biznismena, pa nestala

Poznat kao veseli narod Romi u Crnoj Gori nemaju mnogo razloga za svoje karakteristično slavlje. U susret Danu Roma NVO Mladi Romi, u saradnji sa partnerskim organizacijama Koalicije Zajedno za uključivanje Roma i Egipćana, predstavili su izvještaj „Društvena integracija Roma i Egipćana u Crnoj Gori - NVO Monitoring Izvještaj“.

Nalazi izvještaja potvrđuju nezavidan položaj Roma. Različiti su faktori koji tome doprinose. Kada se govori o uslovima stanovanja učinjen je određeni napredak, međutim najveći broj Roma, oko 70 %, i dalje živi u izdvojenim naseljima.

 „U većini naselja Romi su izolovani, nedostaju osnovni infrastrukturni kapaciteti, udaljeni su od škola, bolnica i socijalnih službi. Ono što smo ustanovili da porodice žive u veoma malom, prepunjenom kućnom prostoru u siromašnim i nezdravim životnim okolnostima,“ rekao je Samir Jaha iz NVO Mladi Romi.

986029romidecapredskolskaustanovaljubastankovicbeocinls

Jaha je objasnio da postoje dva osnova problema koja se odnose na stambeno zbrinjavanje, osim lošeg kvaliteta samih objekata u kojima žive, to je neposjedovanje zemljišta i legalizacija objekta.

„Većina naselja je izgrađena na privatnom posjedu ili državnom zemljištu. U Podgorici značajan broj Roma živi na nelegalnim posjedima koji su izgrađeni na državnom posjedu. U Budvi oko 50 porodica sa oko 200 članova živi u privremenim objektima, koji su izgrađeni na državnom zemljištu, a koji su u procesu restitucije vlasniku posjeda. Te osobe su pod stalnom prijetnjom prisilnog iseljenja. Na područiju Primorja oko 170 porodica je u stalnom riziku od iseljenja. Devedeset odsto njih su građani Crne Gore, “ rekao je Jaha.

romidanromamondogoransivacki32

I naša svakodnevica je da stalno susrećemo djecu romske populacije kako prose na ulicama. Analiza pokazuje da je od 2015. do 2016. procesuirano 110 slučajeva dječijeg prosjačenja,  od toga 104 djece nije dobilo adekvatan tretmen ozbirom da su zbrinuta u domu za maloljetničku delikvenciju. Iz nvo sektora smatraju da je to nije u interesu djeteta, jer je to dijete vjerovatno prisiljeno i navedeno da prosjači.

 „Na neki način smatramo da postojeći pravni okvir nije djelotvoran kada je u pitanju sprečavanje i eliminisanje kršenja dječijih prava odnosno prosjačenje romske djece. Kada govorimo o sprečavanju dječijeg prosjačenja prema svim dostupnim podacima jasno je i očigledno da institucije nijesu dovoljno osnažene da se bave ovom tematikom, te ni da adekvatno zbrinu djecu koja se bave prosjačenjem,“ naglasio je Elvis Beriša iz Romske organizacija mladih - Phiren Amenca.

crnagoraizbjegliceromi

Fana Delija iz Centra za romske inicijative, posebno je naglasila njihovo iskustvo kada je u pitanju iskorišćavanje djece.

„Mi u Nikšiću imamo pet slučajeva seksualnog zlostavljanja, tri djevojčice i dva dječaka. Svi slučajevi su procesuirani. Jedan dodatni problem za te slučajeve jeste da je djevojčica koja ima samo 9 godina seksualno zlostavljana od strane biznismena. U ovim procesima sudska praksa je spora, jer je slučaj u proceduri godinu i po dana. U međuvremenu ta djevojčica je nestala, nema je u Crnoj Gori. Bez namjere da bilo koga uvrijedim treba da se zapitamo da je djevojčica iz većinske populacije kakva bi reakcija javnosti bila,“ rekla je Delija.

Istraživanje Savjeta za regionalnu saradnju pokazalo je da Crna Gora ima najniži procenat kompanija u regionu koje zapošljavaju Rome odnosno svega 3% kompanija zapošljava Rome.

„Kada su u pitanju Romi mogu da kažem da su oni gotovo isključeni sa tržišta rada i posebno zabrinjava ovako stanje kada su u pitanju državne institucije“, rekao je Milan Radović iz Građanske alijanse.

 Koalicija je izradila program studije slučaja i primjere dobre prakse za većinu oblasti koje su u fokusu monitoringa ovog dijela nvo sektora koje će svakako biti upućene i nadležnima u cilju poboljšanja statusa Roma u Crnoj Gori.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.