MMR vakcinom od avgusta vakcinisano više od tri hiljade djece
Alma Drešević, foto:Anadolija

Nacionalna konferencija o zdravlju u Podgorici

MMR vakcinom od avgusta vakcinisano više od tri hiljade djece

Crna Gora ima dobro razvijen imunizacioni program, a od avgusta prošle godine na teritoriji države MMR vakcinom vakcinisano je više od tri hiljade djece, saopšteno je danas na Nacionalnoj konferenciji o zdravlju koja je održana u Podgorici. Trenutno, stepen imunizacije kada je MMR vakcina u pitanju iznosi 75 odsto.

Crna Gora se posljednjih godinu dana susrela s problem slabog odziva djece za MMR vakcinu. Nakon intezivirane kampanje protiv vakcinisanja djece, kada su roditelji iz straha odlagali ili izbjegavali da ih vakcinišu, pad obuhvata MMR vakcina u Crnoj Gori u 2016. godini bio je najniži u istoriji imunizacije i iznosio je 46,58 odsto.

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, Alma Drešević, kazala je da je zdravstveni sistem, suočen sa ovako zabrinjavajućom statistikom, preduzeo niz konkretnih koraka, kako bi se preduprijedile fatalne posljedice sa kojima se susrijeće cijela Evropa.

Ona je saopštila da je od avgusta prošle godine na teritoriji Crne Gore MMR vakcinom vakcinisano više od tri hiljade djece.

"Ovo je izuzetan napredak s obzirom na podatak da je 2016. godine bilo nevakcinisano sedam hiljada mališana“, kazala je Drešević, javlja Anadolija.

Ona je naglasila da se sprovodi dodatna imunizacija različitih, teško dostupnih i mobilnih populacija, a posebno među Romima i raseljenim licima, tražiocima azila. Na konferenciji o zdravlju, Drešević je takođe govorila i o važnosti skrining programa.

pregled140422274340424

Ilustracija

Preventivnim pregledima se, prema riječima Drešević, sprječava pojava bolesti odnosno otkriva oboljenje u najranijoj fazi kada još nema simptoma, a kada je u najvećem broju slučajeva moguće pravovremeno i adekvatno liječenje.

„Jasni su i već vidljivi jasno definisani benefiti sprovođenja tri skrining programa u Crnoj Gori“, rekla je Drešević.

Ona je podsjetila da se skrining karcinoma dojke radi u Podogrici, Danilovgradu, Kolašinu i Cetinju, i da je planirano da ove godine počne da se sprovodi na teritoriji cijele Crne Gore.

Drešević je navela da se skrining karcinoma debelog crijeva na nacionalnom nivou uspješno sprovodi više od pet godina uz veoma dobar odziv građana i ukazala da je od 1. februara počeo da se sprovodi i nacionalni skrining program prevencije karcinoma grlića materice. 

Na preventivne preglede i dijagnostiku, kako je objasnila, pozivaju se žene određene starosne dobi, kako bi preduprijedili nastanak i širenje te bolesti, koja je poslije karcinoma dojke najčešće maligno oboljenje kod žena.

"Zahvaljujući dobro organizovanom skrining programu može da se spriječi i do 80 odsto slučajeva obolijevanje raka grlića materice“, ocijenila je Drešević. 

Milica Stanišić iz Instituta za javno zdravlje navela je da je u toku peta godina skrining programa raka debelog crijeva i da on dobro funckioniše. Stanišić je rekla da je u toku pet godina otkriveno 38 karcinoma debelog crijeva.

„Uspjeli smo da na vrijeme otkrijemo kod 38 osoba razvoj ove bolesti i preduprijedili razvijanje kod 166 osoba“, saopštila je Stanišić, prenosi Anadolija.

2018040522964993232410753WebFoto:Anadolija

Kada je riječ o skrinigu raka dojke, Stanišić je rekla da je planiran pregled 28 hiljada žena, ali da je pozvano nešto više od 40 odsto.

„Urađeno je više od sedam hiljada mamografija i otkrivena su 34 karcinoma dojke“, rekla je Stanišić.

Prema njenim riječima, kod 51 žene je urađena biopsija grlića materice i za sada je otkriven jedan karcinom.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović, kazala je da je u fokusu svjetskog dana zdravlja ove godina koncept univerzalne zdravstvene zaštite. 

„Radi se o kompleksnom i složenom konceptu čiju okosnicu čini jednaka dostupnost usluga, kvalitet i zaštita od finansijskog rizika“, objasnila je ona.

brajovicaaMina Brajović

Brajović je poručila da je neophodno da se više ulaže u primarnu zdravstvenu zaštitu koja je, prema njenim riječima, temelj funkcionalnog i održivog sistema. 

„Ulažući u zdravstveni sistem ulažemo u ostvarivanje univerzalne zdravstvene zaštite, odnosno bolju budućnost za sve“, kazala je Brajović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.