Šef izraelske obavještajne službe siguran: Iran i dalje pravi nuklearno oružje
Foto: Ilustracija

Mosad Josi Koen

Šef izraelske obavještajne službe siguran: Iran i dalje pravi nuklearno oružje

Šef izraelske obavještajne službe Mosad Josi Koen je "stoprocentno siguran" da je Iran i dalje posvećen razvoju nuklearnog oružja.

Kako kaže, međunarodna zajednica mora izmijeniti ili poništiti svoj nuklearni sporazum s Islamskom Republikom.

Koen je tu svoju procjenu iznio nedavno na zatvorenom sastanku sa visokim zvaničnicima, rekao je jedan anonimni učesnik sastanka, prenosi Beta.

Nuklearni sporazum Koen je označio "užasnom greškom", rekavši da dozvoljava Iranu da sačuva netaknutim elemente svog nuklernog programa i da će ukloniti druge prepreke za nekoliko godina. 

"Onda će Iran biti u stanju da obogati dovoljno uranijuma za arsenal nuklearnih bombi", rekao je Koen, sudeći po riječima pomenutog učesnika sastanka. 

Šef Mosada je kritikovao i odluku da se ukinu sankcije Iranu, ocijenivši da je to dovelo do "značajnog povećanja" agresije Irana, podsjetivši da je ta zemlja nastavila da razvija dugometne balističke rakete. 

"Kao šef Mosada ja sam stoprocentno siguran da Iran nikada nije napustio svoju vojnu nuklearnu viziju ni za jedan trenutak. Taj sporazum osposobljava Iran da ostvari tu viziju“, rekao je Koen, dodavši da zato vjeruje da se nuklearni sporazum mora izmijeniti ili poništiti.

On je to rekao u vrijeme međunarodne diskusije o budućnosti sporazuma iz 2015. godine na osnovu koga je Iran pristao na ograničenja i inspekcije svog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija. 

Ova procjena šefa Mosada u skladu je s procjenom premijera Izraela Benjamina Netanjahua koji se nada da američki predsjednik Donald Tramp može da pregovora o izmjenama sporazuma. 

Tramp je odredio sredinu maja kao rok za promjene, prijeteći da će se povući iz sporazuma. 

Nejasno je međutim da li se kompromis može postići i kako će Iran reagovati. 

Netanjahu je glavni protivnik sporazuma, a Izrael i Iran su najveći neprijatelji. 

Jevrejska država smatra Islamsku Republiku Iran glavnom prijetnjom zbog nuklearnog programa i poziva iranskih lidera na njeno uništenje, kao i iranske podrške ekstremističkim organizacijama poput Hamasa i libanskog Hezbolaha. 

Međutim, ima izraelskih zvaničnika, i bivših i sadašnjih, koji ističu pozitivne aspekte sporazuma, uključujući komandanta izraelske vojske general potpukovnika Gadija Ajzekota. 

On je nedavno rekao da mu nije poznato da je Iran kršio sporazum, ali da Izrael pomno prati šta se događa i pretpostavlja da Teheran može da djeluje u tajnosti. 

Ipak, u ovom trenutku sporazum sa svim manama djeluje i odlaže ostvarenje iranske nuklearne vizije za 10 do 15 godine, smatra Ajzenkot.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.