Sankcije Letoniji od strane Rusije zbog jezičkih reformi
Foto: Sputnjik

Zabrana nastave na jezicima nacionalnih manjina

Sankcije Letoniji od strane Rusije zbog jezičkih reformi

Ruski poslanici zatražili su od svoje vlade da nametne ekonomske sankcije Letoniji zbog odluke da se uvede obavezno učenje letonskog jezika u svim srednjim školama.

Planirano je da se jezička reforma sprovodi u fazama, tako da će do septembra 2021. godine, svi učenici od 16 do 18 godina učiti isključivo na letonskom.

Više od četvrtine stanovništva Letonije (ukupno 2,2 miliona stanovnika) ima rusko porijeklo i većina školu uči na ruskom. S druge strane, jedini zvanični jezik je letonski.

Rusija već dugo optužuje Letoniju, članicu Evropske unije, da krši manjinska prava.

Tenzije tinjaju godinama, djelom i zato što su Letonija i njeni baltički susjedi, Estonija i Litvanija, članice NATO-a. Tokom Hladnog rata, ove zemlje bile su pod komunističkom vlašću Moskve.

Promocija letonskog u jedini jezik u srednjim školama počeće naredne godine, prenose Agencije.

Kao odgovor, donji dom ruskog parlamenta donio je rezoluciju kojom ovu reformu naziva kršenjem međunarodno priznatih prava.

Poslanici, većinom pristalice predsjednika Vladimira Putina, smatraju da bi sankcije Letoniji mogle da se odnose na trgovinu i finansijske transakcije, bojkot nekih proizvoda, kao i mjere koje bi direktno pogađale pojedine letonske političare.

Rusija je već zabranila uvoz hrane i pića iz članica EU, kao odgovor na sankcije Zapada koje su uslijedile poslije ruske intervencije u Ukrajini.

Prethodnog mjeseca, rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je letonsku reformu “odvratnom” i “dijelom diskriminatorske politike nasilne asimilacije stanovništva koje govori ruski jezik, koja traje već 25 godina”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.