Država isplatila oko 800 hiljada eura na ime odštete zbog pritvora
ilustracija

Vansudske nagodbe

Država isplatila oko 800 hiljada eura na ime odštete zbog pritvora

U posljednjih sedam godina država je isplatila oko 800 hiljada eura na ime odštete onima koji su bili u zatvoru, a potom su pravosnažno oslobođeni ili je prekinut postupak protiv njih.

Radi se o iznosu dobijenom samo kroz vansudsku nagodbu sa Ministarstvom pravde, a kada se nadoknade traži u parničnom postupku, dolazimo do milionskog iznosa, piše portal Rtcg.

Kada građani tuže državu zbog neosnovanog pritvaranja, postupak za naknadu štete odvija se na dva načina -  sporazumno ili u sudskoj parnici. Od ukupnog broja takvih zahtjeva za odštetu, manje od 10 odsto riješi se nagodbom.

Prema podacima Ministarstva pravde, od 354 zahtjeva koja su pristigla 2015. i 2016. godine, zaključena su samo 23 sporazuma. Dok znamo da su takvi sporazumi oštećenih sa Ministarstvom pravde državu koštali oko 800 hiljada eura od 2010. godine, o iznosu isplaćenom nakon parničnog postupka možemo samo da nagadjamo. U svakom slucaju, mnogostruko je veći.

“Izdvajanja su ogromna. Iz mog iskustva mogu da kažem da je u predmetima ratnih zločina “Morinj” i “Deportacija” iznos isplaćene naknade zbog neosnovanog pritvora  bio million i 100 hiljada po eura” izjavio je advokat Branislav Lutovac za RTCG.

Prema dostupnim podacima, Crna Gora je u samom evropskom vrhu po broju pritvorenih lica u odnosu na broj stanovnika. Krivični zakonik predviđa različite oblike nadzora koji osiguravaju prisustvo okrivljenog tokom postupka.

Sagovornici ističu da se troškovi mogu smanjti odgovornijim radom pravosuđa, ali i izricanjem drugih mjera, umjesto pritvora.

Obeštećenje za mjesec nezakonitog pritvora nekada je iznosilo od 3 do 4 hiljade eura, a sada je znatno manje, od 600 do 1000 eura. Razliku uslovljava, između ostalog, da li je oštećeno lice ranije osuđivano.

Kada se radi o pitanju kako smanjiti broj neosnovanih pritvora, time i milionski teret za budžet države, naši sagovornici kažu da je rješenje u pooštrenoj odgovornosti, kako onoga ko predlaže određivanje pritvora, tako i onoga ko usvaja taj prijedlog.

“Pravosuđe mora konačno da individualizuje odgovornost, jer sve propuste plaćaju građani”, kaže Zoran Vujičić iz Građanske alijanse.

Obeštećenje nije jedino što drzava plaća kada nekoga pošalje iza rešetaka, a nakon toga uslijedi oslobađajuća presuda ili prekid postupka. Svaki čovjek tokom boravka u pritvoru košta poreske obveznike 20 eura dnevno, a nakon svega na naplatu stižu i sudski troškovi.

Izvor:rtcg.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.