Nova srpska demokratija od priloga fizičkih lica prihodovala više od 50.000 eura
Andrija Mandić, foto:Anadolija

U prošloj godini

Nova srpska demokratija od priloga fizičkih lica prihodovala više od 50.000 eura

Nova srpska demokratija, jedna od članica Demokratskog fronta, prihodovala je u 2017. godini od priloga fizičkih lica više od 50.000 eura, a mnogi od donatora iskoristili su zakonsku mogućnost da partiji uplate najveći iznos koji predviđa Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja 2.000 eura.

U godišnjem izvještaju za prošlu godinu, koji je objavljen na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije, piše da su funkcioneri partije i članovi njihovih porodica donirali Novoj po 1.000 do 2.000 eura.

Tako je Milutin Đukanović, šef poslaničkog kluba DF-a, uplatio Novoj srpskoj demokratiji 2.000 eura, dok su njegova ćerka i supruga uplatile po 1.500 eura. Đukanovićeva mjesečna plata iznosi 1.578 eura.

Predsjednik Nove Andrija Mandić i njegova supruga donirali su partiji ukupno 4.000 eura, a njihov sin još 500 eura. Andrija Mandić kao poslanik mjesečno zarađuje 1.588 eura.

Poslanik Nove Budimir Aleksić i njegova supruga uplatili su takođe 4.000 eura, isto koliko i funkcioner Slaven Radunović i njegova žena, dok je njihova ćerka Novoj uplatila 1.000 eura. Isto je i sa poslanikom Strahinjom Bulajićem, koji je sa suprugom uplatio po 2.000 eura.

Po 2.000 eura uplatili su još i poslanici Ljiljana Đurašković, Marina Jočić, Emilo Labudović, Janko Vučinić, Jovan Vučurović, Radojica Zivković, dok je sekretar i član Državne izborne komisije Veljo Čađenović Novoj uplatio 1.500 eura.

Institut za srpsku kulturu Novoj je uplatio 10.000 eura, takođe maksimalan iznos koji pravno lice može da donira.

Za finansiranje političkog subjekta fizičko lice može da uplati najviše 2.000 eura, a pravno lice najviše 10.000 eura na godišnjem nivou, piše u zakonu.

Nova je prijavila i da posjeduje sedam automobila ukupne vrijednosti 41.613 eura, kao i 856 tableta ukupne vrijednosti 63.970 eura.

Kad su u pitanju troškovi, Nova je prema objavljenom izvještaju potrošila 18.000 eura za zakup poslovnih prostora, dok je za zarade izdvojila 155.680 eura.

Pobjeda/Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.