Fleke na usnama su opasan znak bolesti
Ilustracija

Fleke na usnama su opasan znak bolesti

Pojava tamnih tačaka na usnama može da vas zabrine i probudi strah od karcinoma kože. Ipak, nisu sve mrlje znak neke opasne bolesti.

Postoji više razloga za izbijanje mrlja na usnama: od manjka vitamina B12, preko dehidratacije pa do viška gvožđa u krvi, piše Lijepa i srećna. Ovakve promjene u boji usana nisu opasne i uzrok će se lako okloniti. 

Više pažnje treba posvetiti tamnim tačkama na usnama koje nastaju kao posljedica uzimanja nekih ljekova. Kritični su ljekovi protiv aritmije, ali i neki antipsihotici i citostatici i ljekar može da se odluči za promjenu terapije. Mrlje mogu da ukažu i na hormonalnu neravnotežu, što će utvrditi ljekar i propisati neophodne ljekove.

Kada su fleke na usnama opasan znak?

Ako se mrlja brzo širi ili ako ima nepravilan oblik, ako vidite otvorenu ranicu, ako osjećate bol na mjestu mrlje, ako uočite rast tkiva koje podsjeća na ožiljak, sve su to razlozi da se obratite ljekaru što prije jer ukazuju na simptome karcinoma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.