Princip regate jedini ispravan princip vrednovanja napretka svake države prema EU

Darmanović-Karajančeva

Princip regate jedini ispravan princip vrednovanja napretka svake države prema EU

Jedini ispravan pristup vrednovanja napretka svake države prema EU je princip regate, kazala je predsjednica Narodne skupštine Republike Bigarske, Cveta Karajančeva i istakla da će Crna Gora imati punu podršku Bugarske u dostizanju članstva u EU.

Sa Karajančevom je drugog dana boravka u zvaničnoj posjeti Republici Bugarskoj, razgovarao ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je istakao zadovoljstvo saradnjom parlamenata posebno ukazavši na značaj aktivnosti i djelovanja parlamentarnih grupa prijateljstava Crne Gore i Bugarske.

"Zahvalio je za ekspertsku podršku bugarskom parlamentu u evropskim integracijama i pohvalio njegovu istaknutu ulogu tokom predsjedavanja EU. Izrazio je očekivanje da će bugarski parlamentarci i u posljednjoj fazi pridruživanja naše države EU pružiti snažnu podršku, ko što je to učinio i u završnici euroatlantskog integracionog procesa, podsjetivši da je bugarski parlament među prvim ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u", navodi se u saopštenju.

Karajančeva je, kako se dodaje, kazala da je ova, kao i nedavna posjeta predsjednika Skupštine Crne Gore, Ivana Brajovića potvrda odličnih odnosa dvije države i da će se parlamentarnom saradnjom u narednom periodu pružiti puni doprinos daljem razvoju sveukupnih odnosa.

"Ocijenila je da je jedini ispravan pristup vrednovanja napretka svake države prema EU princip regate i istakla da će Crna Gora imati punu podršku Bugarske u dostizanju članstva u EU", ističu iz ministarstva.

Šef crnogorske diplomatije sastao se i sa predsjednicom Odbora za vanjske poslove, Džemom Grozdanovom, predsjednikom parlamentarne Grupe prijateljstva Bugarske i Crne Gore, Petrom Petrovim i predsjednikom Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova, Kristianom Vigeninom.

"Tom prilikom je potvrđena snažna podrška evropskoj perspektivi Crne Gore i važnost jačanja parlamentarne dimenzije na putu pridruživanja Uniji", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.