Od virusa preminula jedna osoba
IJZ

Riječ je o pacijentkinji starosti 82 godine

Od virusa preminula jedna osoba

Tokom ove nadzorne sedmice u Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti je pristigla jedna prijava smrti od upale pluća čiji je uzročnik bio virus influence tipa B, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlja(IJZ).

"Riječ je o pacijentkinji starosti 82 godine, koja je zbog hroničnog oboljenja srca i svoje dobi bila u povećanom riziku od razvoja komplikacija gripa i koja nije bila vakcinisana", kazali su iz IJZ i dodali da je do sada registrovan jedan smrtni slučaj gripa u ovoj sezoni.

U  periodu od 26.03 ‐ 1.04.2018.g. u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje laboratorijskim putem potvrđena su dva slučaja infekcije virusom gripa (po jedna infekcija virusom gripа tip A i virusom gripa tip B). Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 267.

"Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori u ovom izvještajnom periodu  prijavljeno je 85 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 13,7 /100 000 stanovnika", saopštili su iz IJZ.

Napominju da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, pa preporučuju da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.

"Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitjela potrebno 2-3 sedmice nakon vakcinacije", saopšteno je.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.