Kritika Novog zavjeta: Ko je zapravo bio Isus Hrist?
Foto: Ilustracija

Jezuitski koledž

Kritika Novog zavjeta: Ko je zapravo bio Isus Hrist?

Profesor jezuitskog koledža u Masačusetsu suočio se sa kritikama zbog radikalnog tumačenja Novog zavjeta u kojem sugeriše da Isus Hrist nije bio ni muško, ni žensko i da je možda bio transseksualac.

Elinor Rajli, bivša studentkinja koledža, napisala je članak o profesoru Tatu-Siongu Beniju Liju za „Fenwick Review“. 

U svom članku ona komentariše katedru za Novi zavjet kao „nekonvencionalan pritsup polu, seksualnosti i rasi u tumačenju biblijskih tekstova“. 

Ona je čak citirala Lijev koautorski rad iz 2009. godine koji nosi naziv “Svi su bili zajedno na jednom mjestu: Kritika bliblijske manjine“. 

U tekstu je najviše pričao o Jevanđelju po Jovanu: 

“Ako slijedimo putanju mudrosti i riječi ono što ćemo shvatiti jeste da Isus nije samo ’kralj Izraela’ već i transseksualac. Isus se pojavljuje kao strahopoštovana nevjesta u sopstvenoj strasti“, napisao je, pa u drugom dijelu dodao kako ne znamo ništa o Isusovoj anatomiji. 

Inače, u to vrijeme pranje stopala uglavnom su obavljale jevrejske žene ili nejevrejske robinje, prenosi B92. 

“Manje je očigledno da je Isus biološki muškarac. Kao književni striptiz, ova epizoda je sugestivna, čak i zavodljiva, a on to istovremeno pokazuje i zadržava za sebe.“ 

Profesor Liju se takođe osvrće na Jovanove reference o Isusu i vodi „koja priča sa njim“, a takođe sugeriše i da je njegovo raspeće na krstu zapravo odslikavalo njegove misli upućene ka Ocu i seksualne misli ka njemu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.