Putin u Ankari: Položen kamen temeljac za prvu tursku nuklearnu centralu
Foto:Anadolija

"Simbol rusko-turskog prijateljstva"

Putin u Ankari: Položen kamen temeljac za prvu tursku nuklearnu centralu

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan je uz najviše državne počasti u Ankari danas je dočekao predsjednika Rusije Vladimira Putina. Erdogan je Putina dočekao na ulazu u predsjedničku palatu, a potom su intonirane himne dvije zemlje.

Po dolasku ispred predsjedničke palače Putin je vojnike u počasnoj gardi pozdravio riječima "merhaba asker" (pozdrav vojnici).

Uz prisustvo predsjednika dvije zemlje putem videokonferencije iz Ankare, u južnom turskom gradu Mersinu danas je svečano položen kamen temeljac za gradnju prve turske nuklearne centrale Akkuyu, javlja agencija Anadolija

“Danas svjedočimo iistorijskom danu”, konstatovao je Erdogan na samom početku obraćanja.

 “Kada 2023. godine dođe do puštanja u pogon prvog reaktora nuklearne centrale Akkuyu, Turska će postati dio svjetske porodice zemalja koje koriste nuklearnu energiju. Na taj način ćemo 100-godišnjicu osnivanja Republike okruniti jednim istorijskim poduhvatom na polju energije”, poručio je Erdogan.

2018040322961194532345367Web

Osvrnuvši se na saradnju sa Rusijom, istakao da kada je riječ o regionalnim pitanjima, njegova zemlja je odlučna da svakog dana sve više jača saradnju sa Rusijom.

Erdogan je dodao kako je današnji dan istorijski, kako u kontekstu razvoja Turske, tako i saradnje sa Rusijom na polju energije.

“Kada Akkuyu bude puštena u pogon sa svim svojim jedinicama, ona će samostalno odgovoriti na 10 posto potrebe za eletričnom energijom u našoj zemlji. Na taj način ćemo učiniti zdravijim našu energetsku korpu koja se još uvijek temelji na nafti, prirodnom gasu i uglju”, poručio je Erdogan.

 Putin: Centrala će biti sigurna i ekološki prihvatljiva

Ruski predsjednik Putin, obzirom da će Ruska agencija za nuklearnu energiju (ROSATOM) izgraditi prva dva postrojenja, u obraćanju je istakao da će turska nuklearna elektrana Akkuyu biti sigurna i ekološki prihvatljiva.

"Ovo je jedan vrlo vrijedan i važan novi korak. Danas ne počinjemo samo gradnju prve turske nuklearne centrale. Danas formiramo nuklearni poslovni sektor Turske. Dakle, formiramo jedan novi sektor", rekao je Putin.

Istakavši da je Turska ekonomski razvijena zemlja, Putin je podvukao kako je ovo jedan potpuno novi korak i nova stepenica u razvoju turske ekonomije.

"Želimo da u 2023. godini aktiviramo prvi energetski blok. To žemo učiniti na 100-godišnjicu osnivanja Turske", kazao je Putin, te dodao: "Uspjeh ovog projekta biće jedan od simbola dinamičnog razvoja i naše bilateralne saradnje. Biće to simbol rusko-turskog prijateljstva."

2018040322961194532345375Web

Nakon obraćanja, uz prisustvo Erogana i Putina putem videokonferencije iz Ankare, ministar razvoja Republike Turski Lutfi Elvan je ozvaničio početak gradnje nuklearne centrale nedaleko od Mersina, na jugu Turske. Riječ je o prvoj jedinici nuklearne elektrane koja se sastoji od četiri postrojenja od kojih će svako imati kapacitet proizvodnje 1.200 megavata električne energije.

Izgradnja prve turske nuklearne elektrane je projekt vrijedan više od 20 milijardi dolara, a imaće radni vijek od 8.000 sati godišnje.

Nuklearna elektrana Akuyyu će imati ukupni kapacitet proizvodnje 35 milijardi kilovata električne energije, što će podmiriti deset posto ukupnih energetskih potreba u Turskoj.

2018040322961214432345897Web

Prvi reaktor bi trebao biti operativan do kraja 2023. godine, a dvije godine kasnije bi elektrana trebala raditi u punom kapacitetu.

Prvu licencu za projekt izgradnje nuklearne elektrane Akkuyu izdala je Komisija za atomsku energiju još 1976. godine, a izvještaj o lokalitetu izgradnje postrojenja je odobren 2013. godine.

“Sada smo završili i proces izdavanja licence za gradnju, što je važan dio projekta na kojem se radilo skoro tri godine“, navodi se u jučerašnjem saopštenju turskog TAEK-a.

2018040322961214432345896Web

Podzemni i pripremni radovi na izgradnji reaktora su počeli prošle godine nakon što su izdate potrebna ekološke i tržišne saglasnosti.

Cijeli projekt zasnovan je na bilateralnom sporazumu koji su Turska i Rusija potpisale 12. maja 2010. godine.

Trenutno u 31 državi na svijetu postoji ukupno 450 nuklearnih elektrana. Još 55 takvih elektrana je u izgradnji, a danas se toj grupi pridružuje i energetski kompleks Akkuyu koji se gradi kod Mersina na jugu Turske.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.