Srbija će donirati Republici Srpskoj pet miliona eura
Foto:Tanjug

Sastanak Vučića i Dodika

Srbija će donirati Republici Srpskoj pet miliona eura

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija donirati bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj pet miliona eura, ali da će donirati i 500.000 eura za obnovu pravoslavnih crkava u drugom entitetu, odnosno Federaciji Bosne i Hercegovine, i 500.000 eura za zapošljavanje mladih

Vučić je rekao da su među gradovima koji će dobiti donaciju Prijedor, Novi Grad, Mrkonjić-Grad, Bratunac, Sokolac, Novo Goražde i drugi gradovi i opštine i da je sav novac namjenski određen za obnovu škola, bolnica i drugih važnih segmenata života i pozvao Federaciju i hrvatsku i bošnjačku zajednicu da upute Srbiju gdje su investicije u Bosni i Hercegovini potrebne, javlja agencija Anadolija.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da je Dodik zamolio da Srbija pomogne izgradnju puta Gacko - Foča sa 10 miliona eura, ali da u ovom trenutku Beograd nije mogao da donese takvu odluku, ali da će je uskoro ponovo razmotriti.

Vučić je najavio da će tokom sljedeće nedelje posjetiti Mostar, u kojem se održava privredni sajam na kojem je Srbija zemlja partner, i Trebinje gdje će obići vrtić koji se gradi sredstvima koja je obezbijedila Srbija i gdje će biti otvorena ekspozitura Komercijalne banke i da je to prilika da se vidi "kako Srbija može pomogne razvoj tog dijela Hercegovine u budućnosti".

Upitan o privrednom sajmu u Prištini i o tome da li je nešto savjetovao srbijanskim privrednicima koji su pozvani na sajam, Vučić je rekao: "Rekao sam im da uz blagoslov predsjednika Republike svi idu u Prištinu."

Milorad Dodik je izrazio veliku zahvalnost zbog donacije.

"Ovu tranšu pomoći inicirao je predsjednik Srbije i zato sam zahvalan. Bilo bi neprimjereno da takva zahvalnost izostane. Raduje nas spoznaja da Srbija ima odgovornost i želju da pomogne Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

Dodik je rekao, ono što je više puta ponavljao, da Republika Srpska "jedino što funkcioniše" u Bosni i Hercegovini.

Vučić je rekao da je Dodika obavijestio o poslednjim događajima u Kosovskoj Mitrovici i o idejama koje su iznijete tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Dodik je kazao da će Republika Srpska po pitanju Kosova pratiti isključivo politiku Beograda.

"Pratimo politiku Srbije, nismo spremni da damo saglasnost da Bosna prihvati nezavisnost Kosova i to se neće desiti. (...) RS o Kosovu prati politiku Beograda i Srbije, učinićemo sve što ta politika odluči", rekao je Dodik.

On je povodom hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici rekao da je međunarodna zajednica pokazala da ima dvostruke aršine i različite kriterijume.

Vučić je ponovio da Kosovo ne želi kompromis, da nemaju namjeru da rade na Zajednici srpskih opština.

"Oni će sad da se tuku oko gulenista, da li su bliži Turcima ili Amerikancima, sve dok im Srbi ne budu preko puta stola, onda će svi da se ujedine", rekao je Vučić.

Dodik: Nemamo poverenja u NATO 

Upitan zbog čega se protivi vojnoj vježbi na Manjači, Dodik je rekao da je potrebno poštovanje odluke Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i kada su u pitanju vojne vježbe i da je to nepotrebna vojna vježba mimo interesa Republike Srpske i naroda.

On je dodao i da je bilo navoda da će se na toj vojnoj vježbi koristiti avioni koji upotrebljavaju samo osiromašeni uranijum kao municuju i da ne vjeruje tvrdnjama da se to neće koristiti.

"Mi nemamo poverenja u NATO jer nas je bombardovao... Ne možemo da vjerujemo u obećanja da neće koristiti osiromašeni uranijum... Javnost u Republici Srpskoj je protiv takve vježbe i ona se neće održati", rekao je Dodik.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.