Nakon duže bolesti preminula Vini Mandela
Vini Mandela

Južnoafrički borac protiv aparthejda

Nakon duže bolesti preminula Vini Mandela

Južnoafrički borac protiv aparthejda Vini Mandela umrla je danas u 82. godini poslije duge bolesti, saopštio je portparol porodice.

"Umrla je poslije duge bolesti zbog koje je često od početka godine bila u bolnici", naveo je u saopštenju portparol porodice Viktor Dlamini.

U saopštenju se navodi da je Mandela umrla "mirno u ranim popodnevnim satima okružena članovima porodice i voljenima". 

Vini Madikizela Mandela bivša je supruga Nelsona Mandele, prvog crnačkog predsjednika. 

Svijet je obišla njihova fotografija na kojoj se ona i Mandela drže za ruke prilikom njegovog izlaska iz zatvora poslije 27 godina. 

Foto: 3QuarksDaily

Vini Madikizela Mandela bila je u braku s Nelsonom Mandelom od 1958. do 1996. godine. 

Nelson Mandela je veći dio braka sa Vini proveo u zatvoru, a i njoj je borba protiv aparthejdskog režima donijela višemjesečnu zatvorsku kaznu i godine kućnog pritvora. 

Njen politički aktivizam bio je, međutim, praćen i osuđujućom presudom zbog otmice i napada 1991, kojom je osuđena na novčanu kaznu, a sa istim optužbama se suočila ponovo tokom saslušanja 1997. pred Komisijom za istinu i pomirenje, koja je istraživala o zločinima iz vremena aparthejda. 

Kao član parlamenta nakon prvih izbora u Južnoj Africi na kojima su učestvovali pripadnici svih rasa, Vini Mandela je osuđena za prevaru. 

Ipak, mnogi su je u Južnoj Africi duboko poštovali zbog uloge u borbi protiv vladavine bijele manjine, napominje američka agencija. 

Vini Mandelu su mnogi veličali kao majku "nove" Južne Afrike, ali i mnogi su smatrali da se ona pokazala kao "nemilosrdni ideolog spreman da žrtvuje zakone i živote u stremljenju ka revolucionarnim ciljevima", prenosi Telegraf. 

Njene beskompromisne metode i odbijanje da oprosti u suštoj su suprotnosti sa idealom pomirenja koji je usvojio njen bivši suprug Nelson Mandela, radeći na građenju stabilne, pluralističke demokratije nasuprot rasnim podjelama i aparthejdskom ugnjetavanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.