Spomen kuća Borisava Pekića postaće sastajalište kulturnih stvaralaca i nova vrijednost u kulturnom mozaiku Crne Gore
Milo Đukanović

Đukanović u Šavniku

Spomen kuća Borisava Pekića postaće sastajalište kulturnih stvaralaca i nova vrijednost u kulturnom mozaiku Crne Gore

Milo Đukanović je u toku svoje predsjedničke kampanje posjetio Opštinu Šavnik, gdje je obišao spomen kuću Borislava Pekića.

"Malo je malobrojonih naroda poput crnogorskog koji imaju takvu privilegiju da imaju tako značajan broj stvaralaca evropskog i svjetskog formata u slikarstvu književnosti, filmu,  manje - više u svim granama umjetnosti. Jedan od njih je svakako Borislav Pekić, renomirani književnik, čiji su preci upravo potekli odavde, iz znamenitog  drobnjačkog kraja", istakao je Đukanović.

On je tom prilikom izjavio da mu je drago što je Ministarstvo kulture zajedno sa lokalnom upravnom Šavnika, svojom  odlukom da obnovi ovu kuću Pekićevih predaka, pokazalo odnos ne samo prema njegovoj književnoj veličini nego prema kulturi uopšte.

kuca

"Mislim da će sve ovo tek pokazati svoj pravi smisao kada se nakon ovih finalnih radova ovaj objekat stavi u funkciju i kada postane sastajalište kulturnih stvaralaca ne samo iz Crne Gore i regiona nego i mnogo šire od toga. Ovo će biti još jedna nova vrednota u kulturnom mozaiku Crne Gore“, istakao je Milo Đukanović.

Nakon završenih radova, u kući Pekićevih predaka biće organizovani različiti kulturno sadržaji. Ovaj objekat je stavljen na listu prioriteta za ulaganje, zbog visokih potencijala kao kulturnog dobra.

Borislav Pekić je bio jedan od najznačajnih književnika 20. vijeka, romansijer, dramski pisac filmski scenarista. Dobitnik je brojnih nagrada i Ordena zasluga za doprinos u kulturnom stvaralaštvu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.