Desetine hiljada vjernika na uskršnjoj misi u Vatikanu, papa pozvao na mir i solidarnost
Foto: AA

Desetine hiljada vjernika na uskršnjoj misi u Vatikanu, papa pozvao na mir i solidarnost

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja iskoristio je uskršnju misu u Vatikanu kako bi pozvao na mir u svijetu, počevši od Sirije, preko Bliskog istoka, Korejskog poluostrva do dijelova Afrike kojim vladaju glad, sukobi i terorizam.

Papa Franja se u tradicionalnom govoru "Gradu i svijetu" (Urbi et Orbi) obratio desetinama hiljada vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra u Vatikanu, koji danas slave Uskrs, jedan od najvažnijih praznika u godini koji simbolizuje ponovno rođenje prirode i usrksnuće Isusa Krist, javlja Anadolija.

Tom prilikom je kazao da poruka uskrnuća pruža nadu u svijetu "obiljiženom velikom količinom nepravde i nasilja".

"Ono nosi plodove nade i dostojanstva tamo gdje postoji lišavanje i isključivanje, glad i nezaposlenost, tamo gdje su danas često odbačeni migranti i izbjeglice, gdje su žrtve trgovinom ljudima i gdje postoje savremeni oblici ropstva", poručio je papa s balkona Bazilike svetog Petra.

Pozvao je na "brzo okončanje masakra u Siriji",  moleći da se isporuči pomoć onima kojima je najpotrebnija te je pozvao na bolje uslove života za povratnike i raseljenike.   

Papa je pozvao i na mir među Izraelcima i Palestincima, te je izrazio nadu da će međusobno poštovanje prevladati nad podjelama na cijelom Bliskom istoku.

Osvrnuvši se na Aziju, papa Franja je izrazio nadu da će tekući pregovori donijeti mir Korejskom poluostrvu te je pozvao odgovorne da "djeluju s mudrošću radi dobrobiti korejskog naroda".

Kada je riječ o Ukrajini, papa je pozvao na dalje korake koji bi donijeli sklad podijeljenoj državi.

Takođe je pozvao i na mir u Južnom Sudanu, Demokratskoj Republici Kongo, s porukom da svijet ne smije zaboraviti žrtve konflikta, posebno djecu.

"Da ne bude manjka solidarnosti s onima koji su primorani napustiti svoja ognjišta i nedostatka osnovnih sredstava za život", pomolio se papa.

Desetine hiljade katoličkih vjernika okupilo se danas na Trgu svetog Petra u Vatikanu, kako bi prisustvovali misi koju je povodom Uskrsa vodio papa.

Kako bi prisustvovali misi vjernici iz cijelog svijeta morali su proći temeljne sigurnosne provjere. Postavljeni su detektori za metal i provjeravao se svako ko je želio ući na trg, dok su okolne ulice zatvorene za saobraćaj. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.