Nema slavlja bez boce: U CG više piju žene nego muškarci
Ilustracija

U kulturi ukorijenjena konzumacija alkohola

Nema slavlja bez boce: U CG više piju žene nego muškarci

Svjetski je dan borbe protiv alkoholizma. Istraživanja u Crnoj Gori su pokazala da alkohol najviše piju osobe, starosti od 15 do 34 godine. Stručnjaci upozoravaju i na činjenicu da kao društvo podstičemo konzumiranje alkohola.

Specijalista socijalne medicine u Centru za promociju zdravlja Instituta za Javno zdravlje dr Lijljana Golubović kaže da je alkoholizam bolest zavisnosti, koja nastaje dugogodišnjom, redovnom i prekomjernom upotrebom alkohola.

Ona je podsjetila na istraživanje IJZCG iz 2017, urađeno među polulacijom od 15 do 64 godine, koje pokazalo da je preko 60 odsto stanovnika nekada u životu pilo alkohol.

Navela je i da je među populacijom od 15 do 34 godine, žene konzumiraju alkohol nešto više od muškaraca, a najviše alkohol konzumiraju mladi.

“Najveća konzumacija alkohola je među osobama od 15 do 34 godine”, kazala je Golubović gostujući u Jutranjem programu RTCG.

Ona je navela da globalna istraživanja pokazuju da zemlje sa visokim BDP-om imaju veći procenat konzumacije alkohola.

Program menadžerka CAZAS-a Sanja Šišović kazala je da u Crnoj Gori imamo okruženje koje podržava konzumiranje alkohola.

“Mi kao društvo imamo podržavajuće okolnosti za konzumiranje alkohola”, kazala je Šišević.

U našoj kulturi je, navodi Šišević, duboko ukorijenjena konzumacija alkohola.

“Na svako veselje mi idemo sa bocom, što je jasan znak da slavlje ne može da prođe bez alkohola, što nije nešto što mi treba da promovišemo", upozorava, Šišević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.