Evo koliko dugo treba da kuvate jaja
Ilustracija

Evo koliko dugo treba da kuvate jaja

Žumance koje se mrvi. Bjelance kao od gume. To su samo neki od problema s kojima se susrećemo prilikom kuvanja jaja.

Nikako pogoditi ono pravo vrijeme kada treba izvaditi jaje iz ključale vode i dobiti baš kakvo vam je po meraku.

kuhanjejaja

Najjednostavnije kuvanje jaja ima svoje zakonitosti jer će i mala nepažnja rezultirati prekuvavanjem jaja.

Pazite na pukotine u ljusci. I najmanja pukotina uzrokovaće prolijevanje bjelanca. 

Ne kuvajte jaja direktno iz frižidera. Najbolje je izvaditi jaja iz frižidera barem desetak minuta prije kuvanja kako bi se ugrijala na sobnoj temperaturi i tako ćete izbjeći pucanje ljuske.

Vrijeme kuvanja jaja

Započnite kuvanje u hladnoj vodi. Iako mnogi jaja stavljaju u vodu tek kad ona zagrije, zapravo ih trebate položiti u posudu hladne vode. Stavite li jaje direktno u vrelu vodu, bjelance će ispasti gumenasto. Naglo zagrijavanje može uzrokovati i pucanje  ljuske, piše Gastro.hr.

Dodajte kašičicu soli

 U dodiru sa solju i sodom bikarbonom bjelance se stvrdne, što će zatvoriti eventualne rupice na ljusci i spriječiti curenje bjelanca.

Izbjegnite prekuvavanje

 Ponekad tvrdo kuvana jaja znaju imati zelenu ovojnicu oko žumanceta. To se događa zbog reakcije sumpora iz bjelanceta i gvožđa iz žumanca do koje dolazi kada se jaja kuvaju predugo ili na previsokoj temperaturi. Kako biste to izbjegli, jaja kuvajte na slabijoj vatri te ne duže od 12 minuta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.