Protest i sukobi na granici između Kosova i Albanije, 12 povrijeđenih policajaca, zapaljena naplatna rampa
Foto:Twiter

Protest i sukobi na granici između Kosova i Albanije, 12 povrijeđenih policajaca, zapaljena naplatna rampa

Prelaz Vrbnica - Morina između Albanije i Kosova bio je privremeno zatvoren zbog protesta u blizini tunela Kalimaš zbog uvođenja putarine.

AP je objavio da su albanske vlasti ove nedelje započele probnu naplatu putarine koju će vozači plaćati od 2,5 do 22,5 eura, kao i da je ovaj autoput dug 110 kilometara i kosovski turisti koriste za odlazak na more u Albaniju.

Nakon okončanja protesta granični prelaz Vrbnica Morina je ponovo otvoren, a albanski mediji javljaju da je u sukobu demonstranata i policije povrijeđeno 12 pripadnika snaga reda i značajan broj onih koji su demonstrirali. 

Albanski ministar unutrašnjih poslova, Fatmir Đafaj je na konferenciji za medije u Tirani izjavio da je od 12 povređenih pripadnika snaga za hitne intervencije albanske policije, jedan teško povrijeđen, prenosi Beta.

Za sada nema tačnih podataka o broju povrijeđenih učesnika protesta koji je počeo u 11 časova ispred ulaza u tunel Kalimaš sa strane Kukesa. 

Prethodno je policija Kosova saopštila da su albanske vlasti privremeno zatvorile prelaz Vrbnica - Morina, sa Kosovom, zbog protesta u blizini tunela Kalimaš, organizovanog zbog uvođenja putarine na autoputu koji povezuje Kosovo sa Albanijom. 

"Zabranu kretanja vlasti u Albaniji su uvele zbog protesta koji se održavaju u blizini tunela Kalimaš u Albaniji, što iz bezbjednosnih razloga onemogućava kretanje vozila. Odluka važi do daljnjeg", navedeno je u saopštenju Policije Kosova. 

Zbog zatvaranja prelaza sa obje strane su se stvorile velike kolone vozila. Albanska policija nije dozvolila medijima da prate protest u blizini Kalimaša jer je procijenila da se radi o nasilnom protestu. Tokom protesta je zapaljen i objekat za naplatu putarine. 

Albanski premijer Edi Rama je na službenoj stranici na fejsbuku ocijenio da se radi o varvarskom nasilju i da će svi koji uništavaju javnu svojinu odgovarati. 

"Varvarsko nasilje nad zajedničkom imovinom i nasilne reakcije prema snagama reda u Kukešu će dobiti zasluženi odgovor snagom zakona... Neka inspiratori i nasilnici zaborave da je bilo ko iznad zakona", napisao je albanski premijer, prenosi B92.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.