Evropa uspostavlja vojne koridore
Ilustracija

Planovi za poboljšanje vojne mobilnosti

Evropa uspostavlja vojne koridore

Do famozne 2025. godine, kada bi Crna Gora trebalo da postane punopravna članica Evropske Unije, Unija namjerava da završi izgradnju svih institucija svoje odbrane i postane uz politički i čvrst vojni savez. Već sada se uspostavljaju vojni koridiri radi lakšeg kretanja vojske unutar Unije ali i van nje.

Olakšati kretanje vojnih jedinica i opreme uslov je sigurnosti evropskih građana a u Briselu je predstavljen plan kojim se utvrđuje niz operativnih mjera za uklanjanje fizičkih, proceduralnih i regulatornih prepreka vojnoj mobilnosti.

Bliska saradnja s državama članicama EU biće ključna za sprovođenje tog plana, jasno je briselskim zvaničnicima.

Cilj novog akcionog plana je naći način kako što bolje iskoristiti postojeću saobraćajnu mrežu ali i osigurati da se pri planiranju infrastrukturnih projekata uzmu u obzir vojne potrebe. To znači, misle u Briselu, da će efikasnije koristiti novac poreskih obveznika i dobiti bolju putnu infrastrukturu i s njom osigurati brzu i nesmetanu mobilnost vojske širom kontinenta.

Evropska služba za vanjsko djelovanje i Vojni štab EU treba da sastave listu vojnih zahtjeva koji odražavaju potrebe Unije i njenih članica. Do sredine ove godine ta lista treba da bude gotova i odobrena od strane Evropskog Vijeća, koje je na nivou šefova država ili vlada najviši organ Evopske Unije.

shutterstock317833073696x463

Ilustracija, Foto:Shutterstock 

Infrastrukturna politika dobiće i ulaganja u infrastrukturu svake od država članica moraće u narednom periodu da radi na sinergiji između civilnih i vojnih potreba. Komisija će u ovoj godini utvrditi koji su dijelovi transevropske putne mreže bitni i adekvatni za prevoz vojske i koju je postojeću infrastrukturu potrebno unaprijediti (npr. visina i nosivost mostova). Sastaviće će se lista prioritetnih projekata i moguća dodatnu finansijska sredstva za te projekte.

Komisija će razmotriti mogućnosti za racionalizaciju i pojednostavnjenje carinskih formalnosti za vojne operacije i uskladiti pravila za prevoz opasnih materija u vojnom kontekstu. Evropska obrambena agencija uporedo s tim radiće sa  državama članicama u razvoju aranžmana za odobravanje prekograničnog kretanja.

 Najavljene mjere će se provesti uz puno poštovanje suvereniteta koji države članice imaju nad svojom teritorijom i nacionalnih postupaka donošenja odluka. Saradnja i savjetovanje sa NATO po pitanjima vojne mobilnosti nastaviće se u okviru sprovođenja „Zajedničke izjave“ kako bi se osigurala usklađenost i politika dva saveza..

Akcioni plan vojne mobilnosti na evropskom kontinentu danas je predstavljen u Briselu i poslat državama članicama EU na razmatranje.

Pretpostavlja se da će svoje prve konkretne rezultate dati za pola godine, nakon što ga odobre sve države članice. Predsjednik Evropske Komisije Žan Klod Junker je prošle godine stvaranje odbrambene Unije proglasio nužnim i kao krajnji rok za to naveo 2025. godinu. Godinu koja će za Evropsku Uniju izgleda biti puna noviteta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.