Rusija ambasadorima zapadnih zemalja uputila protestne note
Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi

"Neprijateljski koraci" u vezi sa slučajem Skripalj

Rusija ambasadorima zapadnih zemalja uputila protestne note

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je na razgovor pozvalo ambasadore zapadnih zemalja koje su preuzele "neprijateljske korake" u vezi sa "slučajem Skripalj", da bi im se uručile protestne note.

Ambasadori su pozvani i da bi ih ministarstvo obavijestilo o uzvratnim mjerama. Među diplomatama koji pristižu je i predstavnik hrvatske ambasade, prenosi Tanjug.

Stigli su i predstavnici ambasada Australije i Belgije, a prije njih su u zgradu ruskog ministarstva ušli ambasadori Njemačke, Francuske, Italije, Poljske, Holandije, kao i predstavnici češke i ukrajinske ambasade.

U ministarstvu je bio i njemački ambasador Ridiger fon Frič koji je poslije napuštanja zgrade izjavio da Rusija mora da odgovori na pitanja u vezi sa trovanjem bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.

On je dodao da je Berlin otvoren za dijalog sa Moskvom.

Bugarska neće protjerati ruske diplomate zbog "slučaja Skripalj", poručio je bugarski premijer Bojko Borisov.

Borisov je istakao da njegova zemlja, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, treba da održava otvoren dijalog sa Rusijom u svjetlu zategnutih odnosa između zapadnih zemalja i Moskve zbog trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj.

Bugarska je izrazila solidarnost sa svojim EU i NATO saveznicima time što je pozvala na konsultacije svog ambasadora u Moskvi, rekao je Borisov, ali i istakao da su potrebni dodatni dokazi za dalju akciju.

Premijer Bugarske je to izjavio poslije sastanka sa članovima vladinog savjeta za bezbjednost na kojem je obavljen razgovor i sa bugarskim ambasadorom u Moskvi.

Borisov je najavio da će se ambasador vratiti u Rusiju poslije pravoslavnog Uskrsa, 8. aprila, prenosi Tanjug, pozivajući se na Rojters.

Većina zemalja članica EU i NATO, među kojima i SAD, protjerala je ruske diplomate, ali nekoliko zemalja Unije, uključujući Grčku, Kipar, Portugaliju, Sloveniju i Austriju, se nije priključilo toj koordinisanoj akciji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.