Šansa da Crna Gora ojača svoju poziciju u UN
Marina Vujačić, foto: Pr Centar

Marina Vujačić najavljuje kandidaturu za UN Komitet

Šansa da Crna Gora ojača svoju poziciju u UN

Komitet UN o pravima osoba sa invaliditetom je najveće i najznačajnije tijelo na globalnom nivou koje se bavi pravima osoba sa invaliditetom.

Komitet među svojim nadležnostima prati sprovođenje Konvencije o pravima OSI u cilju boljeg razumijevanja prava od strane OSI, odnosno razumijevanja obaveza od strane država potpisnica. Svi članovi Komiteta su osobe s invaliditetom iz različitih država potpisnica Konvencije i njihov mandat traje četiri godine.

Mandat novog sastava Komiteta će početi u januaru 2019. Članovi Komiteta moraju biti nezavisni eksperti koji djeluju u ličnom svojstvu. Ministarstvo vanjskih poslova je u ime Vlade Crne Gore raspisalo javni poziv za zainteresovane kandidate, nezavisne eksperte s invaliditetom da se kandiduju za članove Komiteta, nakon što je Kancelarija Visokog komesara za ljudska prava dostavila poziv Generalnog sekretara UN za prijavljivanje kandidata za članstvo u Komitetu. Svoju nominaciju najavila je i Marina Vujačić, bivša generalna sekratarka Ministarstva za Evropske integracije i bivša predsjednica Udruženja mladih sa hendikepom.

"Konvencija propisuje obavezu država članica da prilikom odluke o nominaciji kandidata usko sarađuju s organizacijama osoba s invaliditetom. U slučaju nominacije eksperata s invaliditetom jedino i smatram važnim i relevantnim stav organizacija osoba s invaliditetom, i nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, odnosno onima koje su imale iskustva u radu s UN tijelima. S druge strane, važno je i mišljenje državnih insititucija, univerziteta i svakako institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, čiju podršku očekujem,“ kaže za Kodex Marina Vujačić.

marinavujacic

Izbori za devet novih članova Komiteta će se održati na 11. sastanku strana ugovornica Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, od 12. do 14. juna 2018, u Njujorku. Sve države potpisnice Konvencije imaju pravo glasa, a glasanje je tajno.Trenutni sastav Komiteta ima samo jednu ženu, pa je Komesar u svom pismu ohrabrio kandidovanje žena s invaliditetom

„Pozicija, odnosno članstvo Crne Gore u ovakvom tijelu zaista je značajno kako zbog pozicioniranja na međunarodnom nivou, tako i zbog podrške u cilju boljeg razumijevanja obaveza iz Konvencije, prije svega posredstvom ekspertske podrške i povezivanja s drugim međunarodnim tijelima, i organizacijama koje mogu prenijeti svoja iskustva i ponuditi tehničku podršku crnogorskoj administraciji, ali i organizacijama osoba s invaliditetom. Prema nezvaničnim informacijama, Bosna i Hercegovina i Srbija neće nominovati kandidata za naredni sastav Komiteta, što utiče na veće mogućnosti Crne Gore da dobije svog predstavnika. U tom smislu se povećava mogućnost za moj izbor, ukoliko država odluči da sam ja dovoljno relevantna kandidatkinja, odnosno da sam važna za Crnu Goru. Istočna i Zapadna Evropa su značajno manje zastupljene u Komitetu jer je od ukupno 18 članova po pet iz Azije i Afrike,“ kazala je Vujačić za Kodex.

Nakon što kandidati dostave potrebnu dokumentaciju i prijave se MVP, MVP će zatražiti mišljenje nadležnih državnih organa, nevladinih organizacija, univerziteta i Ombudsmana, kojima su prethodno i poslali poziv za predlaganje kandidata. Prioritet prilikom nominacije, kako su naveli iz MVP, će se dati uslovima na koje se i Komitet posebno poziva. Radi pojašnjenja, nezavisnim ekspertima se ne mogu smatrati predstavnici državnih organa.

„Moje dugogodišnje iskustvo u Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore me preporučuje kao relevantnu kandidatkinju, posebno jer se UMHCG, između ostalog, i bavi nadgledanjem sprovođenja Konvencije u Crnoj Gori. Dodatno, napisala sam preko deset studija, sprovela veliki broj istraživanja, treninga i obuka na teme koje pokriva Konvencija, a među najznačajnijim aktivnostima u poslednjem periodu bilo je i pisanje Alternativnog izvještaja o sprovođenju Konvencije u Crnoj Gori,“ kazala je Vujačić.

Nakon konsultacija koje će MVP obaviti, u slučaju odluke kandidatura će se zvanično dostaviti kancelariji visokog komesara UN za ljudska prava koji će nakon objedinjavanja i potvrđivanja spiska svih kandidata_kinja isti dostaviti državama potpisnicama. Nakon toga, država, odnosno MVP, preko Stalnih misija i drugih DKP-a treba započeti proceduru obezbjeđivanja podrški zemalja članica Konvencije, ukoliko smatra da sam ja dovoljno vrijedna kandidatkinja za državu CG.

„Imajući u vidu položaj OSI u Crnoj Gori i ograničeno poštovanje njihovih prava, odnosno vrlo često kršenje, odlučila sam da je ovo način na koji ja dalje mogu doprinijeti OSI iz Crne Gore jer će to biti u fokusu moje pažnje, pored toga što članovi Komiteta imaju zaduženja da prate sprovođenje Konvencije na globalnom nivou,“ nada se Vujačić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.