Haradinaj pod pritiskom Erdogana smijenio šefove policije
Ramuš Haradinaj

Zbog hapšenja turskih državljana na Kosovu

Haradinaj pod pritiskom Erdogana smijenio šefove policije

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smijenio je ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja i direktora Kosovske obavještajne agencije Dritona Gašija.

Prištinski portal Koha ditore prenio je ranije da će Sefaj i Gaši biti smijenjeni danas zbog hapšenja turskih državljana na Kosovu zbog navodnih veza sa Fatulahom Gulenom, koga u Turskoj smatraju odgovornim za pokušaj puča.

Takva odluka donijeta je zbog toga što Haradinaj nije bio informisan o hapšenju i ekstradiciji šest osoba zaposlenih u Koledžu "Mehmet Akif" na Kosovu zbog sumnje da su pripadnici organizacije FETO, propovednika Gulena. 

Policija Kosova i obavještajna agencija, iako su po zakonu dužne da o takvim mjerama informišu premijera, to nisu učinile. 

Dogovor o njihovoj smjeni je postignut na sastanku koji je kasno u četvrtak održan kod predsjednika Kosova Hašima Tačija. Tači je u ranijoj izjavi ocijenio da su hapšenjem i deportacijom u Tursku šest turskih državljana "pogaženi demokratski standardi Kosova". 

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je ocenio da nisu poštovane procedure, da je bilo arbitrarnosti i da nije bilo potrebne transparentnosti. 

Prištinski mediji prenose da su hapšenja izvedena zbog pritiska predsjednika Turske Tajipa Erdogana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.