Carski rez je kriv za gojaznost
Ilustracija

Carski rez je kriv za gojaznost

Djeca rođena carskim rezom imaju 64 odsto veće šanse da budu gojazna - tvrde naučnici sa Harvarda.

Istraživači su u studiji koristili podatke 15.000 žena i 22.000 mališana, od kojih su njih 5.000 majke rodile carskim rezom, dok su ostali rođeni prirodnim putem.

Istraživanje je pokazalo da su djeca iz prve kategorije sklonija gojenju, pa čak i ozbiljnim problemima sa kilogramima.

Studija je otkrila i da imaju manje zdravih bakterija u crijevima, kao i veći rizik za dobijanje astme, što znači da im je imunitet češće napadnut.

Naučnici su to objasnili navodeći podatke da su bebe rođene vaginalno izložene bakterijama koje pozitivno utiču na razvoj imunološkog sistema, pa su zbog toga zaštićenije u odnosu na one koji su na svijet došli carskim putem.

Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.