Ilustracija

Do sada testirano oko 300 đaka

"Očekujemo bolje rezultate na ovogodišnjem PISA testiranju"

Na PISA testiranju, koje je počelo 19. marta i završava se početkom maja, učestvovaće oko 7.200 crnogorskih đaka, a do sada je testirano njih oko 305 i vjerujemo da će pokazati bolje rezultate u odnosu na one iz 2015. godine - rekla je za Pobjedu direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović.

Naši đaci pokazuju loše znanje na PISA testiranjima, a na posljednjem, prije tri godine, na skali od 70 zemalja bili su rangirani od 52. do 59. mjesta.

Dmitrović je za Pobjedu ispričala da su institucije u međuvremenu ulagale velike napore kako bi ukazali na značaj ovog testiranja.

"Radi se intenzivno na poboljšanju nastavnog procesa na način da bude interaktivan i omogućava funkcionalna znanja… To je proces, ali sigurni smo da smo na dobrom putu", uvjerena je ona.

Na PISA testiranju, kako je pojasnila, učestvovaće 49 srednjih i 12 osnovnih škola, a već su testirani đaci u svih 12 škola, dok je testiranje okončano u 10 srednjih.

Učenici koji rade test rođeni su 2002. godine, a više od 95 odsto ih je u prvom razredu srednje škole, dok su ostali u drugom ili su u osnovnoj školi. Dmitrović objašnjava da je pred učenicima test iz čitalačke, matematičke i naučne pismenosti koji traje dva sata, a nakon toga ispunjavaju upitnik s pitanjima o porodici, školi, učenju i slobodnom vremenu oko tridesetak minuta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.