Ako imate neku od ovih aplikacija vaš Android telefon je zaražen virusom
Ilustracija

Provjerite

Ako imate neku od ovih aplikacija vaš Android telefon je zaražen virusom

Stručnjaci procjenjuju da je novi virus zakačio preko milion vlasnika Android telefona.

Virus je skriven u naizgled bezopasnim aplikacijama koje mnogi skidaju kako bi njihovi telefoni mogli da čitaju QR kodove.

Za sada je poznato da se virus širio preko 6 QR aplikacija koje su nekako promakle bezbjednosnim proverama na Google Playstoreu.

Sve one preuzete su preko 500.000 puta prije nego što ih je Google obrisao.

9f903d1353ceda82395d3393c3d0f981

Kod unutar virusa je uspavan 6 sati nakon instalacije, a onda počinje da bombarduje uređaje oglasima i notifikacijama kako bi hakerima na taj način generisao zaradu od klikova.

Za sada su objelodanjena imena samo četiri aplikacije koje bi trebalo da izbrišete ako se nalaze na vašem telefonu.

Ako ih nemate, ali sumnjate da imate jednu od preostale dvije na vašem telefonu, najbolje bi biloda reinstalirate te QR čitače - ako vam to pođe za rukom, onda su bezbjedne jer je Google izbacio sve problematične sa iz svoje prodavnice aplikacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.