Predsjednički kandidati da iznesu stavove prema LGBTIQ zajednici
Foto: Ilustracija

Predsjednički kandidati da iznesu stavove prema LGBTIQ zajednici

Uoči predstojećih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar uputile su danas upitnik svim pojedincima koji su predali svoju kandidaturu za Predsjednika/cu Crne Gore.

Ovaj upitnik je dio istraživanja koje ove nevladine organizacije sprovode u cilju prikupljanja informacija koje su od značaja za sve LGBTIQ osobe u Crnoj Gori; a koje se tiču stavova, mišljenja i viđenja predsjedničkih kandidata/kinja o LGBTIQ zajednici u Crnoj Gori.

Upitnik je, u elektronskoj formi  upućen sledećim kandidatima/kinjama: Bojanić Mladen,Dedeić Dobrilo,Đukanović Milo,Kalač Hazbija,Milačić Marko,Miličković Vasilije, i Vuksanović Draginja.

"Uz sami upitnik, kandidatima/kinjama su dostavljene i detaljne instrukcije vezane za popunjavanje upitnika, kao i objektivni rok od 7 (sedam) dana (zaključno sa 04.04.2018.) da dostave svoje odgovore. Nakon isteka ovog roka, svi pristigli odgovori će biti analizirani i statistički obrađeni, te pretočeni u detaljan Izvještaj koji će zatim biti podijeljen sa crnogorskom i međunarodnom javnosti. Izvještaj će da sadrži pojedinačne odgovore svih kandidata/kinja, kao i statistički pregled obrađenog materijala", navedeno je u saopštenju LGBT Forum Progresa i LGBTIQ Socijalni Centara.

Svi kandidati/kinje koji svoje odgovore ne budu dostavili u navedenom roku ili budu odbili da ih daju , kako se navodi, u Izvještaju, pored svog imena da imaju oznaku „Odbio/la da učestvuje“, sa objašnjenjem da kandidat/kinja nije želio/željela da sarađuje.

"Moramo da naglasimo da su sve LGBTIQ osobe u Crnoj Gori, koje imaju pravo glasa, potencijalni glasači bilo kog od predsjedničkih kandidata/kinja, te da je od izuzetno velikog značaja da se na adekvatan način LGBTIQ zajednica uvaži i da se svi naši problemi nađu na dnevnom redu kandidata/kinja, kako bi se pronašla zajednička i održiva rješenja. S tim na umu, nadamo se potpunom odzivu svih kandidata/kinja, koji će ispunjavanjem ovog upitnika uistinu pokazati svoju političku i građansku zrelost i odgovornost", saopšteno je.

Dodatno, kako su naveli, svjesni su činjenice da pojedini kandidati/kinje nemaju LGBTIQ zajednicu kao fokus svojih političkih programa, ili možda ne gledaju blagonaklono na probleme i potrebe LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, ali ih upravo zbog prevazilaženja tog jaza pozivaju da iznesu svoja mišljenja i komentare upravo kroz popunjavanje ovog upitnika.

"Konačno, ovom prilikom najavljujemo da će, pored predsjedničkih izbora, LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar vršiti istraživanje među svim izbornim listama koje budu formirane i predate za lokalne izbore u Podgorici, takođe u kontekstu LGBTIQ zajednice. Obje navedene aktivnosti se realizuju uz podršku međunarodne organizacije ILGA-Europe", navedeno je u saopštenju.

Upitnik između ostalog sadrži pitanja da li predsjednički kandidati smatraju da su problemi sa kojim se LGBT zajednica suočava nasilje, diksriminacija, govor mržnje, te koja je njihova poruka LGBTIQ osobama kao glasačima, i da li će, eventualno kao budući predsjednici,preduzeti konkretne korake u cilju ostvarivanja većeg stepena ravnopravnosti, zaštite i prihvatanja LGBTIQ osoba u Crnoj Gori itd.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.