Peskov: Kada dođe vrijeme, odgovorićemo
Dmitrij Peskov

O protjerivanju ruskih diplomata

Peskov: Kada dođe vrijeme, odgovorićemo

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je kako će Rusija, kada dođe vrijeme za to, odgovoriti u skladu sa svojim interesima na protjerivanje ruskih diplomata iz nekoliko zemalja članica NATO-a i Evropske unije (EU).

Kazao je kako optužbe usmjerene protiv Rusije nemaju nikakvog oslonca niti dokaza.

"Kada dođe vrijeme za to, biće odgovoreno. Sve će biti preduzeto na način koji će biti u interesu Rusije", rekao je Peskov, javlja Anadolija.

Istakao je kako međunarodna zajednica i Rusija nisu suprostavljene.

"Prije svega, 20 ili 30 zemalja je samo dio međunarodne zajednice. Međunarodna zajednica se sastoji od još mnogo veoma različitih zemalja. Kao drugo, među zemljama koje se solidarišu s Velikom Britanijom postoje one koje smatraju da su argumenti s ozbiljnim optužbama upućenim iz Londona Moskvi, slabi i nedovoljni", dodao je Peskov.

Bivši ruski agent 66-godišnji Sergej Skripal i njegova 33-godišnja kćerka Julia pronađeni su nedavno bez svijesti u engleskom Salsburiju i zbrinuti u bolnicu. Velika Britanija je optužila Rusiju za trovanje Skripala, što je ruski predsjednik Vladimir Putin kategorično negirao.

Zvanični London tvrdi da je napad izveden upotrebom nervnog otrova Novichok koji su sovjetske snage koristile i u Drugom svjetskom ratu.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su nakon skandala protjerale ukupno 60 ruskih diplomata i naredile zatvaranje ruskog konzulata u Sije

Ukupno 19 članica Evropske unije donijelo je odluku o protjerivanju ruskih diplomata i solidarisanju s Velikom Britanijom. 

NATO je u utorak poništio akreditacije sedmorici ruskih diplomata i odbio zahtjev za izdavanje akreditacija trojici novih predstavnika Moskve.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.