Najnovije oružje koje bi SAD mogle koristiti (VIDEO)
Foto: Ilustracija

Laseri koji dovode do efekta poput ljudskog glasa

Najnovije oružje koje bi SAD mogle koristiti (VIDEO)

Pentagon radi na novoj vrsti oružja nesmrtonosnog dejstva koje je, prema pisanju magazina Popular Mechanics, "krajnje čudno".

Naime, vojni naučnici planiraju da upotrijebe lasere, koji bi na velikim udaljenostima mogli da proizvedu efekat sličan ljudskom glasu.

Ovi "glasovi" bili bi korišćeni za "psihološke operacije i različite objave, ili jednostavno za sluđivanje neprijatelja", piše Kajl Mizokami.

Detalji o "Laserski indukovanom plazma efektu" (Laser-Induced Plasma Effect), kako je novo oružje nazvano, objavljeni su na sajtu Defense One.

Oružje funkcioniše tako što laser, zvani femtolaser, stvara kuglu plazme koju zatim pogađa drugi laser - nanolaser.

Zahvaljujući određenoj talasnoj dužini, nanolaser dovodi do toga da plazma počinje da proizvodi i svjetlost i zvuk.

Na objavljenom video-snimku može se čuti zvuk nalik ljudskom mrmljanju, a Pentagon smatra da će moći da proizvede razumljive riječi u roku od tri godine.

 

 

Izvor: Vesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.