Dedeić: Glavni partner Crne Gore da bude Rusija
Dobrilo Dedeić

"Rusi nas, za razliku od Zapada, nikada nijesu ubijali"

Dedeić: Glavni partner Crne Gore da bude Rusija

Glavni spoljnopolitički partner Crne Gore mora da bude Rusija, poručio je Dobrilo Dedeić , kandidat Srpske koalicije za predsjedničke izbore.

Dedeić navodi da je međunarodna politika podložna strateškim promjenama i da je Rusija postala nezaobilazan svjetski faktor, uz Kinu perspektivno značajniji od Sjedinjenih Američkih Država. 

"U najvećem političkom, vojnom i ekonomskom interesu Crne Gore je direktna saradnja sa Rusijom. Ako nas neko posmatra isključivo kao rusofile, podsjetiću – najbolje moguće relacije sa Rusijim predstavljaju nedvosmislenu spoljnu politiku i najvećih evropskih zemalja. 

Zašto Crna Gora u ovom trenutku ne bi uradila isto što i najuticajnije zemlje Evrope, kada već teži Evropskoj uniji? Ukoliko dobijem povjerenje građana i glasove srpskog naroda, otišao bih i korak dalje. Zato jasno tražim podršku patriotskog dijela biračkog tijela za vojne, ekonomske i carinske integracije sa Ruskom federacijom. 

Jer, osim što sam jedini nacionalni Srbin kandidat na ovim izborima, jedini koji je glasao za zajedničku državu sa Srbijom na referendumu 2006. godine, jedini koji je protiv ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, jedini sam koji je i protiv koncepta vojne neutralnosti za koji se zalaže dio opozicije i, svakako, protiv sam okupatorskog NATO pakta", kazao je Dedeić.

Njegov predlog je ulazak u Organizaciju Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti, odnosno ODKB, koja je kako kaže, "predvođena bratskim zemljama, Rusijom i Bjelorusijom".

"Riječ je o međunarodnoj organizaciji koja je nastala na prostoru bivšeg Sovjetskog saveza i koja se bazira na bezbjedonosno-vojnoj saradnji. 

Uz Šangajsku organizaciju za saradnju čiju osovinu čine Peking i Moskva, ODKB gradi suštinski bezbjedonosni okvir evroazijskog prostora. U taj okvir spada i Crna Gora, i niko joj, kao ni Srbiji, ne može uzeti prostor i potencijale za učlanjenje", navodi se u saopštenju.

Dedić je istao i činjenice koje kako kaže, svaki građanin Crne Gore zna.

 "Rusi nas, za razliku od Zapada, nikada nijesu ubijali i u svakom ratu Crne Gore, Srbije i ostalih srpskih zemalja bili su na našoj strani. Ruski car Nikolaj Romanov zbog Srbije je, bez dvoumljena, ušao u Prvi svjetski rat, nakon što je Gavrilo Princip jednim pucnjem počeo da raskida okupatorske okove. Sa Rusijom nas veže ogromno tržište, efikasnije za naše poslovne ljude od birokratizovanog tržišta Evropske unije. Uostalom, za Zapad ćemo uvijek biti ''mali Rusi na Balkanu''. Probali smo, nakon 5. oktobra, preko svojih političkkih elita da budemo u dobrim i kooperativnim odnosima sa Zapadom, ali ne ide. Oni nas prosto neće, oni hoće samo da nas ponize, da nam otmu sve što se može oteti! Zato je Rusija jedini izbor i jedini oslonac. Ovo je pitanje razuma i logike, a ne emocija! Brat za brata! Rus za Srbina! Srbi za Rusiju, i sa Rusijom do pobjede!", saopštio je Dedeić.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.