Govor tijela može da razotkrije naše emocije
Foto: Ilustracija

Govor tijela može da razotkrije naše emocije

O nekoj osobi se može mnogo toga saznati ako se posmatraju njene ruke ili noge, odnosno njihovi pokreti. Ruke i noge su savršen pokazatelj emocija i stavova svakog čovjeka, čak i kada nijesu mnogo “nemirne”, govore više od riječi, kažu psiholozi.

1. Ukoliko vam se osoba ne sviđa

Najprije će vas izdati noge. Stručnjaci za neverbalnu komunikaciju često govore da su noge najiskreniji dio tijela. Ako ste u prostoriji sa nekim ko vam se ne sviđa, nećete praviti grimase ili tome slično. Međutim, stopala ćete nesvjesno okrenuti od osobe koja vam se ne sviđa.

Isto važi i za situaciju u kojoj imate prekrštene noge – automatski ćete ih usmjeriti prema osobama koje su vam simpatične, a ne prema onima koje vam se ne sviđaju.

Pretjerano vrpoljenje, nemir i nedostatak koncentracije znak su da vam nije ugodno u dotičnom društvu. Kada usred rasprave rukama gestikulirate rukama, a dlanovi su vam okrenuti prema dolje, to znači da želite nametnuti dominaciju u razgovoru i nemate nameru odustati od svojih stavova.

2. Ukoliko vam se neka osoba sviđa

Kada vam je prijatno u društvu neke osobe, automatski ste skloniji ‘ležernijem’ odnosu. Opušteni ste i mirni, nema naglih i iznenadnih pokreta tijela.

Uvijek ćemo se nagnuti prema ljudima koji su nam simpatični, glavom i ostatkom tijela. Razgovaraćemo sa njima raširenih ruku koje simboliziraju prihvatanje, otvorenost i osjećaj povjerenja koje imamo prema osobi, prenosi Ljepota i zdravlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.