EVO šta trudnice treba da rade da bi povećale IQ svoje bebe
Foto: Ilustracija

Nutritijent kolin izuzetno važan

EVO šta trudnice treba da rade da bi povećale IQ svoje bebe

Ako jedete određenu hranu tokom trudnoće, to može povećati bebinu inteligenciju kad dođe na svijet...

Studija, objavljena u "Federation of American Societies for Experimental Biology", otkrila je da su djeca majki koje su jele jaja i slaninu tokom zadnjeg tromjesečja trudnoće imale bolje rezultate na testovima.

To je, kažu istraživači, jer su obje namirnice bogate nutritijent kolinom, koji je važan u trudnoći, ali ga većina žena ne unosi dovoljno. Kolin je nutritijent potreban za funkcionisanje jetre i mozga te igra važnu ulogu u sastavu ćelijske membrane i njenoj regeneraciji.

Veza između povećanih nivoa kolina i višeg IQ-a je prije pronađena kod miševa, ali sad vidimo dokaze i kod ljudi.

Istraživači su podijelili 26 učesnica u dvije grupe - pola žena je primilo dnevno 480 mg kolina, malo više od preporučenog dnevnog unosa od 450 mg, a druga grupa žena je primila dnevno 930 mg kolina.

Istraživači su zatim testirali brzinu obrade informacija i vizuelno prostornu memoriju kod djece u dobi od četiri, sedam, 10 i 13 mjeseci.

Zabilježili su koliko dugo je svakom djetetu trebalo da počne gledati prema slici na periferiji ekrana računara, mjereći vrijeme koje je potrebno da dođe do reakcije. Pokazalo se da je ovo ispitivanje povezano s IQ-om u djetinjstvu.

Kao rezultat nalaza, profesorica Marija Kaudil, sa Univerziteta Kornel u Njujorku, rekla je kako bi trebalo povećati preporučene dnevne smjernice o unosu  kolina, dodajući kako "ovaj pojedinačni nutritijent ima cjeloživotno djelovanje".

Međutim, ako vas pomisao o konzumiranju pržene hrane ne privlači zbog jutarnje mučnine, važno je napomenuti da se kolin takođe nalazi u ribi, piletini, mlijeku, orasima i brokulama, prenosi Život i stil.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.