Kim Džong-un posjetio Kinu, Si Đinping priredio banket za njega(VIDEO)
Kim Džong-un i Si Đinping

Prvo zvanično diplomatsko putovanje od preuzimanja funkcije 2011.

Kim Džong-un posjetio Kinu, Si Đinping priredio banket za njega(VIDEO)

Sjevernokorejski lider Kim Džong-un i kineski predsjednik Si Đinping sastali su se u Pekingu, prenose svjetski mediji.

Kako se navodi, Kim je od 25. do 28. marta boravio u Pekingu, na svom prvom zvaničnom diplomatskom putovanju od preuzimanja funkcije 2011. godine.

Državni mediji obije zemlje su potvrdili da je Kim bio u Kini, kao i da je otišao na poziv kineskog predsjednika. 

Zvanični Seul je potvrdio da je rukovodstvo Južne Koreje bilo informisano o sastanku Kima i Sija.

Navodi se da je na tom sastanku izrazio spremnost da se na predstojećem sastanku s američkim predsednikom Donaldom Trampom založi za denuklearizaciju Korejskog poluostrva, prenosi Beta.

Kim, kojeg je Si dočekao s velikom pompom, izjavio je da je spreman za denuklearizaciju u skladu s voljom bivših sjevernokorejskih lidera, javila je agencija Sinhua.  

"Naša stalna pozicija je posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva u skladu s voljom bivših lidera Kim Il Sunga i Kim Džong Ila", rekao je lider Sjeverne Koreje, čija je posjeta Kini držana u tajnosti do njegovog povratka Sjevernoj Koreji, kako pretpostavljaju analitičari.  

Kineski mediji prenijeli su snimke Kima i Sija, koji je priredio banket lideru Sjeverne Koreje i njegovoj supruzi. Kim je rekao da je posjeta Kina bila njegov zadatak.  

Kineski predsjednik je sa svoje strane prihvatio poziv da posjeti Pjongjang.  

Posjeta Kima Kini predstavlja povratak u prvi plan kineske diplomatije u rješavanju nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje, koja je sprovela nekoliko nuklearnih i balističkih proba a zbog čega su joj uvedene međunarodne sankcije.  

Za sada se ne zna kada će biti održan sastanak Kima i Trampa, osim ranijih najava da bi to trebalo da bude do kraja maja.  

Kim nije boravio u posjeti inostranstvu od dolaska na vlasti 2011. kada je funkciju preuzeo od oca, Kim Džong Ila.  Japanski mediji su prvi prenijeli vijest o mogućoj posjeti Kima Kini.

Agencija Kjodo je u utorak javila da je specijalni sjevernokorejski voz koji liči na onaj koji je koristio Kim Džong Il tokom putovanja u inostranstvo, na željezničkoj stanici u Pekingu i da se na licu mjesta nalaze neuobičajeni velikih broj pripadnika kineskih snaga bezbjednosti.  

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.