Mogerini u Beogradu: Ono što se dogodilo juče, ne smije se ponoviti
Foto: AA

Sastala se sa Vučićem

Mogerini u Beogradu: Ono što se dogodilo juče, ne smije se ponoviti

Potrebno je pronaći nove načine kako bi nastavili sa radom i rješavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem, saglasili su se večeras visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, naglasivši da je u nacionalnom i državnom interesu Srbije da očuva stabilnost, mir i napredak na putu ka EU.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Srbije, u suštinskom i sadržajnom razgovoru, predsjednik Vučić i visoka predstavnica EU za bezbjednost i spoljnu politiku Mogerini konstatovali su da je u nacionalnom i državnom interesu Srbije da očuva stabilnost, mir i napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Dvoje sagovornika su se saglasili da pronađu nove načine kako bi nastavili sa radom i rješavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem.

Visoka predstavnica EU Mogerini izrazila je žaljenje zbog jučerašnjih događaja na Kosovu.

"Ono što se dogodilo juče, ne smije se ponoviti. Evropska unija očekuje očuvanje mira uz mudar i uzdržan pristup", istakla je Mogerini. 

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini sastali su se večeras u Beogradu kako bi, na otvoren i iskren način, razgovarali o najnovijim dešavanjima i budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije", navedeno je u saopštenju.

Visoka predstavnica Evropske unije za bezbjednost i spoljnu politiku Federika Mogerini došla je samo u Beograd, nije bila u Prištini, ali je sinoć telefonom razgovarala i sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, kada su se saglasili o neophodnosti snižavanja tenzija zato što dijalog nema alternativu.

Predstavnici Srpske liste odlučili su danas da izađu iz Vlade Kosova, najavivši da će 20. aprila, na petogodišnjicu od Briselskog sporazuma formirati Zajednicu srpskih opština. 

Predsjednik Srbije sinoć je rekao da će svi koji su učestvovali u "otmici i batinanju i Đurića i drugih" odgovarati pred srpskim državnim organima, dok je predsjednik Kosova Hašim Tači rekao da je policija Kosova obavljala svoj posao u skladu sa zakonom, te pozvao sve strane na očuvanje dijaloga.

Tači je dodao da se na dan kada je Kosovo počelo proces za izradnju statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom dogodila provokacija od strane Srbije, a to potvrđuje i odluka Srpske liste o izlasku iz kosovskih institucija.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je situacija na Kosovu stabilna i da nema raspuštanja Vlade Kosova, izrazivši nadu da će Srpska lista promijeniti odluku o izlasku iz vlade.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić uhapšen je juče u Kosovskoj Mitrovici zbog nelegalnog ulaska na Kosovo, ali je kasnije iz Prištine prebačen u Beograd. On je ranije danas rekao da je dobro, a ruke su mu bile u zavojima.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.