Koja tajna dolazi sa misterioznim zelenim vozom? (VIDEO)

Da li je Kim Džong-un stigao u Kinu?

Koja tajna dolazi sa misterioznim zelenim vozom? (VIDEO)

Pojava specijalnog tamno zelenog voza u Kini, kakav inače koristi lider Sjeverne Koreje, pokrenula je mnoge spekulacije u medijima o mogućoj posjeti Kim Džong-una Pekingu.

Voz je sa pekinške željezničke stanice nestao poslije manje od 24 sata, a za sada nema zvanične potvrde o tome ko se u njemu nalazio i zašto, navodi AP.

Agencija dodaje da bi, ukoliko se u vozu nalazio Kim, to bio njegov prvi izlazak iz Sjeverne Koreje još od smrti njegovog oca Kim Džong-ila 2011. godine.

Agencija takođe dodaje da je putovanje vozom uobičajeni način putovanja najviših sjevernokorejskih zvaničnika.

Nije poznato koliko je i kada Kim koristio voz za putovanja kroz Sjevernu Koreju, ali je njegov otac, prema pričama, koristio voz za ekstravagantne žurke, teška opijanja i karaoke večeri tokom svojih putovanja po zemlji.

Prema riječima ruskog zvaničnika Konstantina Pulikovskog, koji je proveo tri nedjelje na vozu sa Kim Džong-ilom, gostima su bila dostupna luksuzna francuska vina, jela od jastoga i svinjetina sa roštilja. 

Južna Koreja tvrdi da Pjogjang poseduje tri specijalna voza za prevoz najviših zvaničnika. Jedan voz uvijek ide prvi, kako bi provjerio stanje šina, drugim se vozi lider Sjeverne Koreje sa svojom pratnjom, a treći voz ide daleko iza prva dva.

Kako se navodi, voz je opremljen naprednom opremom za komuniciranje i televizorima, kako bi lider Sjeverne Koreje mogao da izdaje naređenja i prima vijesti i informacije.

Japanski mediji izvijestili su u ponedjeljak da je, pod jakim mjerama bezbijednosti, specijalni sjevernokorejski voz stigao u Peking.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštila je da nije obaviještena o tome i da nema više komentara, a državni mediji Sjeverne Koreje nisu izvijestili ništa o putovanju delegacije u Kinu.

Japanska televizija NTV i javni servis NHK izvijestili su da je voz stigao i da je jako obezbjeđenje u Pekingu nagovijestilo da je u njemu visoki zvaničnik.

Ovi izvještaji podstakli su spekulacije da je u vozu možda sjevernokorejski lider Kim Džong-un.

Agencija Blumberg, pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata s posjetom, ranije je javila da je sjevernokorejski lider Kim Džong-un iznenada stigao u Kinu.

Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.