Grahovac: Crna Gora zarobljenik u borbi Istoka i Zapada
Blagoje Grahovac, foto: Vijesti.ba

Bitka za Zapadni Balkan i dalje traje

Grahovac: Crna Gora zarobljenik u borbi Istoka i Zapada

Masovno protjerivanje ruskih diplomata iz zemalja članica NATO alijanse i čekanje na to da li će se i Crna Gora priključiti, jeste samo jedna slika iz albuma sukoba koji traje, poručuje bivši general JNA i analitičar geopolitike Blagoje Grahovac. Cjelokupnu sliku treba posmatrati kroz prizmu klasnih sukoba koji su zahvatili planetu.

„Sukoba koje su izazvali zapadni neoliberalizam koji je najgori oblik fašizma, koji kao cunami razara planetu, i istočni organizovani kriminal sa mafijom kao vojskom i istim pogubnim posljedicama. Ta dva sukoba na Istoku i Zapadu izrodili su onaj treći na Jugu, radikalni fanatizam.“ kaže za Kodex general Blagoje Grahovac. 

I Istok i Zapad ciljano proizvode sukobe, konstatuje Grahovac navodeći da se ne treba plašiti sukoba velikih razmjera jer iza dva velika bloka stoje tajkuni koji ne bi da rizikuju svoj kapital. Ipak Istok i Zapad trenutno vode bitku oko Zapadnog Balkana nad kojim ni jedni ni drugi nemaju potpunu kontrolu.

„Ne treba se plašiti rata na Balkanu ali će tenzije sigurno još dugo potrajati. Rusija se vratila svojoj staroj doktrini isturene odbrane. To znači proizvoditi konflikte dalje od svojih granica da bi se spriječili sukobi na svojoj teritoriji. Ta doktrina sada dolazi do izražaja zbog prepotentnosti sadašnje ruske spoljne politike koja sebi daje za pravo da iznova crta geopolitičke karte.“ kaže Grahovac za Kodex.  

Sa druge strane Zapad je u velikom problemu, kaže Grahovac. Zapadu prijete klasni sukobi pa i moguće revolucije, poput one francuske buržoaske, a sve zbog ekstrenmog bogaćenja manjine i konstantnog siromašenja većine. To je nešto što Rusi prepoznaju i na šta pokušavaju da utiču, smatra Grahovac.

“To što će mnogi protjerati ruske dipolmatske predstavnike nije nikakvo čudo jer se oni bave obavještajnim a ne diplomatskim radom. Možda ubistvo dvostrukog obavještajca na prvi pogled ne izgleda kao jak razlog za ovakvu reakciju ali je ubistvo njegovog djeteta monstruozna čin a takva politika monstruozna politika.” konstatuje za Kodex bivši general JNA i analitičar geopolitike Blagoje Grahovac.

Crna Gora je, poručuje Grahovac, odavno zarobljenik u borbi Istoka i Zapada. Najveća nesreća Crne Gore je u tome što je aktuelna vlast talac i jednih i drugih, smatra Grahovac i dodaje da je u ustoličenju aktuelne vlasti veliki posao bio u rukama tajnih službi, među kojima je prednjačio KGB.

“Isti ti ruski tajkuni došli su u Crnu Goru sa sumnjivim poslovima i još sumnjivijim novcem a vladajuća DPS je znala da im takva politika dugoročno će može biti perspektivna. Zato su pokrenuli priču o evropskim i evroatlanskim integracijama. Tako spolja imamo zapadne integracije a iznutra biznis u rukama Rusa. Sada za sve to pristižu računi i od jednih i od drugih.”poručuje Grahovac za Kodex.

Zato ni odluka o eventualnom protjerivanju ruskih diplomata neće biti crnogorska. Crna Gora je kaže  Grahovac, baš kao i vladajuća DPS koja je svojom pričom i uvela u NATO i zapadnu civilizaciju kojoj pripada, odavno talac i jednih i drugih. Sada i jedni i drugi ispostavljaju fakture koje će građani morati plaćati.     

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.