Lavina snijega narandžaste boje
Foto: Screenshot

Lavina snijega narandžaste boje "guta" vozila(VIDEO)

Nekoliko dana nakon upozorenja o dolasku velike količine saharskog pijeska na južne dijelove Evrope i Azije, snimljena je lavina snijega narandžaste boje.

"Sever veder Jurop" objavio je video snimak na Tviteru uz poruku: "Ovo je novi pogled na lavinu s planine Elbrus u jugozapadnoj Rusiji. Dogodilo se juče, a snijeg je poprimio nijansu narandžaste boje od prašine iz Sahare."

Stanovnike istočnih dijelova Evrope iznenadio je fenomen narandžastog snijega. 

Slike snijega neuobičajene boje postavljali su na društvene mreže građani iz Rusije, Bugarske, Ukrajine, Rumunije i Moldavije. 

Meteorolozi objašnjavaju da je ovaj fenomen izazvan kombinacijom snijega, kiše i pijeska koji je nanijet iz Sahare gdje su bile pustinjske oluje. 

Ova pojava dešava se otprilike svake pete godine, ali koncentracije pijeska su sada znatno više nego obično, piše BBC. 

Građani istočne Evrope takođe su se žalili i da su ustima osjetili pijesak. 

Prema podacima SWE, veliki oblak prašine kreće se preko Grčke i Albanije do Srbije, Bugarske i Turske, prenosi Index.hr.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.