Direktor policije može da odobri praćenje građana
Ilustracija

Podaci tako prikupljeni se koriste za potvrđivanje sumnje ne kao dokaz

Direktor policije može da odobri praćenje građana

Zakonsko rješenje u novom Predlogu zakona o unutrašnjim poslovima, kojem se direktoru policije omogućava da odobri praćenje građana, nijesu novitet, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Oni tvrde da praćenjem neće prikupljati dokaze, već samo potvrđivati sumnje ,,u vezi određenih osoba “, te da se taj materijal neće moći koristiti u dokaznom postupku.

"Kao što je u više navrata naglašeno, „praćenje“ kao jedna od specijalnih, odnosno posebnih policijskih radnji u smislu policijskog ovlašćenja ne predstavlja nikakvu novinu datu ovim predlogom zakona o unutrašnjim poslovima. Efekat koji su imale javne konsultacije tako što je po prvi put ovaj propis predstavljen javnosti prije njegovog podnošenja Vladi i u krajnjem Skupštini Crne Gore, dao je ovaj epitet „novog“ ovoj radnji", pojašnjavaju iz MUP-a Pobjedi.

Navode da se uvidom u propise može vidjeti da su ove radnje našle svoju zakonsku formulaciju još 2015. godine kada su donijete izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, „Službeni list CG“, broj 1/15).

"Imajući u vidu sve navedeno, policija ne dobija nikakve nove mogućnosti Predlogom zakona o unutrašnjim poslovima, već nastavlja da radi po dosadašnjim zakonskim rješenjima i praksi. Napominjemo još jednom da prilikom sprovođenja ovih radnji nije bilo problema ni sa tužilaštvom ni sa sudstvom i to od 2015. godine do dana", navodi se u odgovorima dostavljenim Pobjedi.

Podaci prikupljeni kroz osmatranje, praćenje i klopku, kako su pojasnili, mogu se koristiti za potvrđivanje indicija, dakle ne mogu se koristiti kao dokazi već služe za potvrđivanje sumnje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.