U petom mjesecu trudnoće sa sestrinom matericom

Prva žena kojoj je presađen reproduktivni organ

U petom mjesecu trudnoće sa sestrinom matericom

Žena kojoj je 26. marta prošle godine u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj presađena materica sestre bliznakinje, kako Novosti saznaju, u petom je mjesecu trudnoće, i ako sve bude u redu trebalo bi da se porodi na ljeto.

Njoj su u oktobru vraćeni embrioni, a njene jajne ćelije oplođene su prije nego što se u Tiršovoj podvrgla zahvatu koji je trajao punih 16 sati i ostaće upamćen kao prva transplantacija materice u svijetu među jednojajčanim bliznakinjama.

Ni godinu dana poslije intervencije, tridesetosmogodišnje bliznakinje iz malog mjesta na 120 kilometara od Beograda ne žele u medije, a ljekari čuvaju njihov identitet.

"Embrioni su vraćeni na jesen 2017. i uskoro očekujemo prvu prinovu", kaže profesor dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dječje bolnice u Tiršovoj.

Kako je kazao, pacijentkinja i beba su dobro, trudnoća protiče u najboljem redu.

Komplikovan zahvat presađivanja materice jedne sestre bliznakinje koja već ima troje djece drugoj izveo je međunarodni tim 25 vrhunskih hirurga iz Švedske, SAD, Izraela i Srbije. Operaciju su predvodili prof. dr Matis Branštrum iz Univerzitetske bolnice u Geteborgu i dr Stefan Tulijus, profesor sa Harvarda, šef transplantacione hirurgije.

Poslije transplantacije trebalo je sačekati najmanje šest mjeseci sa vraćanjem embriona.

"Važno je istaći da je ovo posljedica dugogodišnjeg truda koji je započeo prije mnogo godina naš učitelj, čuveni hirurg svjetskog glasa dr Sava Perović", kaže dr Radojičić.

Kada je govorio da ćemo ovo postići niko mu nije vjerovao, čak su ga ismijavali. Nastavljamo saradnju sa međunarodnim timom i dalje razvijamo vrhunsku svjetsku hirurgiju u Srbiji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.