Crna Gora top destinacija za turiste sa Zapada i Ruse
Kotor, ilustracija

Očekuje se bolja i duža sezona

Crna Gora top destinacija za turiste sa Zapada i Ruse

Kada govorimo o finansijskim pokazateljima, prema podacima Centralne banke prihod od turizma u prošloj godini, samo od inostranih gostiju, iznosi oko 901 milion eura, što je rast od 7,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Kada se uzme u obzir i prihod ostvaren od domaćih turista dolazimo do ukupne cifre od oko 960 miliona, odnosno porasta od 8,9 odsto u poređenju sa 2016. godinom kazala je za Pobjedu direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Zeljka Radak Kukavičić.

Ona je dodaje da će se taj trend rasta nastaviti i ove godine i da ćemo imati i bolju i dužu sezonu.

Kako  dalje navodi, generalno turistička sezona 2017. godine se može okarakterisati kao rekordna prema svim parametrima, kako fizičkim, tako i finansijskim.

“Nastavljen je trend rasta turističkog prometa, koji nas prati već više od deceniju, a samim tim i ostvareni prihodi su veći”,  kazala je Radak-Kukavičić za Pobjedu.

Ukupan broj evidentiranih turističkih dolazaka, prema podacima Monstata, iznosi više od dva miliona, što je više od 10 odsto u poređenju sa 2016. godinom, a ukupan broj ostvarenih noćenja je skoro 12 miliona, što je takođe porast od oko sedam odsto.

“Budući da smo već u prethodnoj godini ostvarili blizu milijardu eura prihoda od turizma, a da interesovanje za našu destinaciju raste, prema informacijama turističke privrede turoperatori traže više kapaciteta nego prethodne godine, o čemu govori i pomenuti veći broj najavljenih avio linija, te da prve organizovane grupe turista ovih dana stižu u Crnu Goru, izvjesno je da ćemo zadržati trend rasta turističkog prometa, a time i prihoda i premašiti prošlogodišnje rezultate, kako u pogledu prihoda, tako i u pogledu trajanja sezone”, kazala je sagovornica Pobjede dodajući da su u odnosu na 2005. godinu prihodi od crnogorskog turizma učetvorostručeni.

“Konstantan rast prihoda, koji bilježimo iz godine u godinu, rezultat je kontinuiranog rada na unapređenju ponude, obogaćivanju turističkog proizvoda, stvaranju uslova za bolju saobraćajnu povezanost i u konačnom, promociji destinacije i njenom pozicioniranju na turističkoj mapi svijeta”,  kazala je Radak-Kukavičić.

ZeljkaradakKukavicic

Željka Radak Kukavičić

Kreiranjem specifičnih ponuda, kako objašnjava, koje su šansa za privlačenje turista u periodima van glavne turističke sezone, otvaraju se vrata gostima iz zapadnoevropskih i skandinavskih zemalja koji preferiraju ovaj vid odmora, u čemu vidimo potencijal za produženje sezone.

Potencijal za produžetak sezone vide u obogaćivanju ponude za aktivni turizam, osnaživanju Crnogorskog kongresnog biroa kao okvira za privlačenje događaja iz oblasti MICE turizma, čemu posvećuju posebnu pažnju kada je u pitanju promocija, prije svega kroz učešće na specijalizovanim sajmovima i prilagođavanje promotivnih aktivnosti zahtjevima tržišta.

“Tako smo prilikom promocije na sajmu u Berlinu akcenat stavili na ponudu turizma orijentisanog na prirodu, budući da je taj vid ponude posebno interesantan njemačkim turistima, a u Moskvi na tzv. ,,sunce i more ponudu jer ruski turisti većinom biraju našu destinaciju upravo zbog pasivnog odmora, opuštanja i zabave”,  kazala je Radak Kukavičić.

“Uz tradicionalnu dobru posjetu iz zemalja regiona, na prvom mjestu iz Srbije, daje nam za pravo da očekujemo još jednu uspješnu turističku sezonu. Zadovoljstvo mi je što mogu reći da je, prema utiscima sa sajmova, evidentno da je interesovanje za Crnu Goru kao turističku destinaciju u porastu, o čemu najbolje govori i sve veći broj turoperatora koji u svojim katalozima nude aranžmane za našu destinaciju, kao i sve veći broj novih avio linija i avio kompanija”, kazala je Radak-Kukavičić.

Sto se tiče ruskog tržišta, koje značajno učestvuje u turističkom prometu, najznačajniji ruski turoperatori koji u svojim programima nude Crnu Goru, na osnovu dosadašnjeg interesovanja, kako dodaje sagovornica Pobjede, najavljuju dobru sezonu i očekivanja su da će broj turista iz ove zemlje biti u porastu.

Pored redovnih letova ruskih avio-kompanija tokom godine, ona ističe da10 ruskih avioprevoznika najavljuje i dodatne rotacije ka Crnoj Gori tokom ljetnje sezone, u periodu od 26. maja do 30. septembra.

“Očekujemo nastavak pozitivnog trenda i sa tržišta Holandije zahvaljujući ponudi i čarter letovima najvećeg turoperatora sa ovog područja TUI Holandija, koji će i ove godine u periodu od maja do oktobra sa dva leta nedjeljno, povezivati Amsterdam i Tivat. TUI Francuska najavljuje čarter letove u periodu od maja do oktobra iz Meca, Lila, Liona, Nanta i Pariza ka Podgorici, dok TUI Skandinavija jača svoje prisustvo u Crnoj Gori letovima iz Helsinkija, Kopenhagena, Stokholma i Osla u periodu od 20. maja do kraja septembra. Kada je u pitanju Skandinavija, novina koja će obilježiti ovu turističku sezonu je da će i turoperator ,,Tomas Kuk dovoditi goste sa ovog tržišta”,  kazala je Radak Kukavičić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.