Evo kako nam pomaže list masline
Ilustracija

Evo kako nam pomaže list masline

Većina nas uživa u maslinovom ulju, upoznati smo sa njegovom ljekovitošću, ali ne znamo da i list masline ima razna ljekovita svojstva.

Upravo je lišće masline tradicionalni lijek koji se vjekovima koristi u terapeutske svrhe. Referencu o njegovoj ljekovitosti moguće je pronaći čak i u Bibliji.

Oleuropein koji se nalazi u listu masline ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva, piše Zadovoljna.

Neka istraživanja pokazala su da snižava krvni pritisak i šećer, a u sebi sadrži više antioksidanta od zelenog čaja.

Danas se u terapeutske svrhe najčešće koristi ekstrakt lista masline ili se iz lišća kuva čaj.

1. Pomaže kod osteoporoze. Oleuropein podstiče razvoj ćelija koje su zaslužne za razvoj kostiju te na taj način pomaže u prevenciji i liječenju osteoporoze.

2. Liječi bakterijske i virusne infekcije. Mikroorganizmi poput bakterija i virusa nemoćni su pred oleuropeinom. 

3. Sprječava starenje. Slobodni radikali štete koži, a lišće masline bogato je fenolima i antioksidantima koji neutrališu slobodne radikale i revitaliziraju našu kožu.

4. Snižava krvni pritisak. Stručnjaci su dokazali da oleuropein poboljšava cirkulaciju, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i snižava krvni pritisak.

5. Bori se protiv holesterola.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.